30 четения

На Петровден в Лясковец наградиха най-достойните граждани

С богата програма от културни и спортни прояви протече седмицата преди официалния празник на Лясковец – Петровден. Самият 29 юни пък започна с традиционната Света литургия в манастира „Св. св. Петър и Павел” – символ на града. Вечерта завърши с всенародно веселие на централния площад, където мало и голямо се хвана на хорото и се весели с песните на Нелина. Жителите имаха възможност да се насладят и на изпълненията на младия лясковски певец Никола Чочев, пристигнал специално за празника на съгражданите си от Москва, а на финала стотици гледаха зрелищното огнено шоу „Дивинитас” и пищните илюминации, които организаторите от Община Лясковец бяха подготвили за доброто настроение на всички.

Тази година за празника Петровден в Лясковец дойдоха гости от побратимения унгарски град Тисафюред, гости от банатското общество в Румъния, председатели на общински съвети и кметове от много общини, директори на институции, фирми, учреждения. Да споделят празника с лясковчани, пристигнаха и народният представител Цветан Цветанов, областният управител проф. Пенчо Пенчев и заместникът му Камен Алексиев, а Великотърновският митрополит Григорий в съслужие с лясковските свещеници направи молебен за здраве и благоденствие на града. Освен поздравления от кмета си д-р Гецова лясковчани чуха и поздравителните адреси, отправени към тях от министър-председателя и от председателя на Народното събрание, поздравени бяха и от народния представител Цветан Цветанов и от чуждите делегации, след което на площада пред обществеността и гостите бяха наградени тазгодишните най-достойни лясковчани.

Тази година общината има двама почетни граждани, годишните награди за заслуги към Община Лясковец са осем, имаше и една Специалната награда на кмета, а ученически награди за постижения получиха общо 13 талантливи лясковски деца.

dostoini 2Почетни граждани през 2016 година станаха културният деец Иван Арабаджиев и доц. д. м. Ганчо Ганчев. За четирите десетилетия отдаден труд за запазването на културните и духовни ценности председателят на лясковското читалище Иван Арабаджиев заслужи признанието на самодейни състави, на неправителствени организации, на всички лясковчани, които милеят за запазването на българската духовност и култура. Другият нов почетен гражданин доц. Ганчев, родом от лясковското село Джулюница, работи в Клиниката по патология към Националния център по онкология и има научни изследвания, посветени на механизмите на канцерогенезата и патогенетичната профилактика на рака. В тези области е автор и съавтор на повече от 100 научни публикации, от които над 40 в престижни научни списания в чужбина. Той получи почетния знак за принос в областта на медицината.

За заслуги в областта на икономиката годишната награда бе присъдена на фирма „Геомар Агротех“ ЕООД, село Козаревец, чиято дейност е насочена към рециклиране, производство и търговия със селскостопанска техника. Театрален състав „Млади таланти” при СОУ „Максим Райкович” пък получи годишна награда за принос към община Лясковец в областта на културата заради шестте си награди – пет индивидуални и една колективна, на престижния национален форум „Бургаски изгреви 2016”. В същата област награда бе присъдена и на Народно читалище „Пробуждане – 1896” село Джулюница, което тази година чества 120-годишен юбилей от създаването си и през изминалата година стана носител на престижната титла с национално значение „Пазител на традициите”. Йоана Петрова стана най-малкият заслужил гражданин на общината. Тя е второкласничка с изключителни постижения в областта на математиката – с три златни медала от международен турнир „Математика без граници”, на който форум се бори с участници от още десет държави. Това бе достатъчно добър повод да й бъде присъдена годишната награда за заслуги към Община Лясковец в областта на образованието. Николай Върбанов стана заслужил гражданин за 2016 година в областта на спорта. В Националните ученически игри за ученици с увреждания той печели четири златни медала в дисциплина „Лека атлетика” и е сребърен медалист в дисциплина „Дартс”. Трима ветерани от войните също бяха удостоени с годишни награди – Аврам Конакчиев, Никола Димитров и Ради Радев – преки участници в двете фази на Втората световна война и многократно награждавани с медали и ордени за храброст.

Специалната награда на кмета тази година бе за Виктор Младенов – възпитаник на СОУ „Максим Райкович”, ученик в клас, а носителите на годишната ученическа награда общо 13 деца, също получиха от кмета своите награди за заслуги в овладяване на науките. През настоящата учебна година те са представили своите училища и общината в различни състезания, конкурси, олимпиади и фестивали. Годишната ученическа награда получават ученици от 1 до 12 клас, като се определят призовите І, ІІ и ІІІ място. Основна цел на наградата е насърчаване на творческите заложби на учениците и потребностите на деца с изявени дарби. Тони Тончева, Делян Бойчев, Карина Ибрямова се класираха съответно на първо, второ и трето място в областта „Природни науки”, а поощрения бяха дадени на първокласниците Виктория Вескова и Цветан Илиев. Даниела Вачева, Надежда Стоянова и Мартина Караджова пък са ученичките, наградени в областта „Изкуства”. В областта „Спорт” освен трите призови места също имаше две поощрителни награди. На първо, второ и трето място са съответно плувецът Тонислав Събев, Мартина Димитрова – таекуондо, и Мартин Маринов – карате, а поощренията бяха за Александрос Дуро и Пламен Стамболийски, занимаващи се също с източното бойно изкуство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!