198 четения

СКАНДАЛ. Според близките жена починала след недохранване в психиатричната болница в Церова кория

Семейството на Марийка Симеонова от Арбанаси се готви да заведе дело срещу Държавната психиатрична болница в търновското село Церова кория. Причина за това е смъртта на 58-годишната жена след двумесечен престой в лечебното заведение. Няколко дни след дехоспитализирането тя издъхва, а направената й аутопсия обяснява неочакваната кончина със състоянието кахексия – продължително екстремно гладуване, което води организма до крайна степен на изтощение.

Племенницата на починалата жена Красимира Колева разказа пред „Борба”, че леля й страдала от параноидна шизофрения и се наложило да постъпи за лечение в психиатричната болница на 20 април тази година. От този момент обаче започнала рязко да отслабва и да изнемощява. „Когато й ходех на свиждане, ме пускаха в болничната й стая, но до нас плътно стоеше медицинска сестра, която ни наблюдаваше. Като я питах как се чувства, отговаряше плахо „добре” и поглеждаше към жената от персонала. Аз исках да излезем на двора, но леля отказваше. Единия път я отвих и забелязах, че краката й са много отслабнали. Обърнах се към медицинската сестра с въпроса дали я хранят, а тя отвърна, че дори й правят попари и всичко е наред”, заяви Красимира. Макар да се усъмнила, решила, че няма защо медицинското лице да я лъже, и оставила на леля си вафли и кроасани, които сестрата взела и обещала да й дава за десерт всеки ден.

На 20 юни от болницата й се обадили, че трябва да отиде да я прибере, защото е дошло време да я изпишат. Успоредно с това племенницата на Марийка успяла да уреди приемането й в частния хоспис в Елена. „Когато отидох да я прибера, тя беше в много тежко състояние – отслабнала, посърнала и безпомощна. Три жени от персонала я доведоха, защото не можеше да ходи сама, нямаше сили дори да говори”, спомня си Красимира. 58-годишната жена споделила, че не е получавала нито един от десертите, а сутрин е закусвала… чай. На другия ден я приели в хосписа в Елена. „На 26 юни оттам ми се обадиха, за да ми съобщят трагичната вест, че леля е починала. Не можеха да ми обяснят причината. Когато отидох на място, работещите в медицинското заведение ме свързаха с търновския патолог д-р Данаил Гайдарски, който да направи аутопсия, за да се изясни вследствие на какво е настъпила смъртта. Той пое случая и наехме агенция, която транспортира тялото до МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов”, разказа тя.

Аутопсията е извършена в понеделник, а лекарят обяснил, че Марийка е починала след „сърдечна недостатъчност, оток в мозъка, запушване на дихателните пътища поради обща слабост, лоша хранителност – кахексия”. „Уточни, че поради липса на храна всички органи в тялото й са дистрофирали и вследствие на това организмът няма как да функционира”, допълни Красимира.

В сряда близките на починалата я погребали, но решили да търсят съдебна отговорност от персонала на болницата.

„Имам нает адвокат и няма да оставя случая така. Тези, които са виновни, трябва да бъдат наказани, защото може да има още такива случаи. Не е морално подобно отношение към нещастните хора в болницата, които имат нужда от помощ, а получават такова отношение”, категорична е племенницата на починалата.

Директорката на Държавната психиатрична болница в Церова кория д-р Даниела Иванакова заяви, че всички болни в лечебното заведение се хранят по три пъти на ден. „Пациентите, които отказват да се хранят, са под 24-часово наблюдение. Следят се постоянно от персонала и предприемаме масирана укрепваща терапия. Не мога да си обясня случая с Марийка Симеонова”, коментира тя. Д-р Иванакова увери, че болните приемат и витамини, ако отказват да консумират храна вследствие на заболяванията си.

Началникът на Първо отделение, в което лежала Марийка, д-р Минев допълни, че се правят вливания на пациентите, които не искат да се хранят.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!