8 четения

СЛОВЕСНИ ПРЕСТРЕЛКИ В МЕСТНИЯ ПАРЛАМЕНТ. Кметът Даниел Панов над два часа вчера отговаря на питания

Бивш полковник се ожали, че кметът няма приемен ден

 

БСП ЩЕ СЕЗИРА ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР И РДНСК ПО ЕДНОГОДИШНИЯ КАЗУС ЗА СПОРТНАТА ПЛОЩАДКА НА УЛ. „ИЛИЯ ЯНУЛОВ“, заяви на сесия на Общинския съвет вчера председателят на червените съветници Валентин Ламбев и призна, че неговата партия е безсилна да се справи с проблема.

Спорната площадка, която раздели хората в кв. „Кольо Фичето“, бе предмет на разгорещен дебат на заседанието на Общинския съвет, на което присъстваха и жители от района. В подкрепа на площадката се изказа Мариана Кречева, която показа 80 подписа в защита на изграденото по европроект спортно съоръжение, а против нея – спортистът Делян Генчев, както и още двама търновци. Казусът бе предмет и на нарочно питане, а на съветнически въпроси впрочем вчера кметът отговаря около 2 часа заради предишни негови отсъствия.

От отговора на Панов стана ясно, че администрацията е писала писмо до управляващия орган на оперативната програма как точно да стане преместването. Ясно е и че общината ще търпи санкция по проекта, заради който са изкоренени храсти, дървета и зелена площ, не е имало обществено допитване и той, по думите на опозиция и граждани, е извършен в нарушение на местното законодателство. Заради вандалски прояви общината допълнително е похарчила около 5000 лв. за видеонаблюдение и охрана, а самият проект е на стойност 400 000 лв.

Словесна престрелка между кмета Даниел Панов и лидера на БСП роди и последващо питане на червените колко пенсионери работят в общинското търговско дружество „Паркинги и гаражи“.

На този въпрос също нямаше конкретен отговор от кмета на старата столица, който обаче препоръча БСП да питат управителя инж. Иван Ламбев. Затова пък градоначалникът подчерта, че дружеството има положителни финансови резултати от 2013 г. досега, като миналата година печалбата е в размер на 71 000 лв. „Паркинги и гаражи“ стопанисва и експлоатира 16 зони за платено паркиране с 593 паркоместа и два денонощни охраняеми паркинга, подземен и наказателен такива. Панов препоръча на съветниците още да четат внимателно писмения финансов отчет на дружеството.

„Аз от 20 години всеки ден чета финансови отчети, но в моята практика не съм виждал да пише в тях колко пенсионери работят в търговско дружество. Нямам нищо против управителя и преди три години аз гласувах той да стане такъв. Изглежда ли ви нормално той да е пенсионер, заместникът му да е пенсионер, охранителите на паркинга, където бе запален автомобил, да са пенсионери. Изглежда ли ви морално при тази безработица в общинско или държавно предприятие да работят пенсионери. В частния бизнес – да, там собственикът решава“, каза Ламбев и се зарече на следващата сесия да пита колко пенсионери работят в общината. Панов обаче не остана длъжен и заяви от трибуната, че трябва да изказваме почит и уважение към пенсионерите, които работят на заплата от 400 лв. в общинското дружество.

„Да не ги коментираме като обект за обстрел, аз не виждам проблем, при условие че законът разрешава управителят да преценяват кого да назначи. Ако искате, вие станете управител на общинското дружество“, обърна се още към лидера на БСП кметът на Велико Търново.

На друго питане от червените съветници той съобщи, че фирмата, стопанисваща сметището в Леденик, е санкционирана с предупредително писмо заради боклуците, разнасяни от товарните камиони. На дружеството не е плащано два месеца, а след изтичане на договора тази есен кметството ще сключи договор с друга фирма.

ДО 2018 Г. ПЪК ПЕНСИОНЕРСКИЯТ КЛУБ В НАЙ-ГОЛЕМИЯ КВАРТАЛ „БУЗЛУДЖА“ ЩЕ ПРОДЪЛЖАВА ДА ОБИТАВА ДВЕ ПОМЕЩЕНИЯ ОТ ЕДВА 30-ИНА квадрата, стана ясно още от кметски отговор. Оказва се, че преди няколко години клубът в СОУ „Вела Благоева“ е предоставен по европроект на 30 възрастни хора, което наложило изместването на пенсионерския клуб. Според червената съветничка Валерия Дончева пък заради неудобните помещения клубът вече наброява около 60 човека, докато през 2011 г. в него членували 150 души. Дончева постави въпрос и за състоянието на кв. „Варуша“, който по думите й не е в полезрението на местната власт от няколко десетилетия.

„ЕДНА ОТ НАЙ-АТРАКТИВНИТЕ ЧАСТИ НА ГРАДА Е С АМОРТИЗИРАН СГРАДЕН ФОНД, СТАРА И НЕФУНКЦИОНАЛНА КОМУНИКАЦИОННА МРЕЖА, районът не бе включен във водния цикъл, там се работи на парче, а трябват цялостни управленски решения“, коментира още червената съветничка. Тя попита кмета дали кварталът ще бъде включен в транспортната схема с примерен маршрут: пазара сградата на общината Паметника на обесените Стара болница Сухата чешма, и ще бъде ли положена настилка в западната част на ул. „Кольо Гайтанджията“, която при лошо време потъва в кал.

Заради тесните улици във „Варуша“ не може да се движи обществен транспорт, но в момента е възложен цялостен анализ на транспортната схема, организацията и транспорта във Велико Търново, с която ще се кандидатства по ОП „Региони в растеж“. След като това обследване завърши, ще се търсят варианти за транспорт там“, обеща кметът Панов. И припомни, че тази пролет се направи текущ ремонт на асфалтовата настилка на ул. „Бузлуджа“, а за следващата година ще се завърши западният участък на ул. „Колю Гайтанджията“, както и няколко улици, чиято подмяна на настилката, пренареждане на калдъръма и изграждане на тротоари са заложени по ОП „Региони в растеж“.

Площадката за разхождане на домашни любимци пък в парк „Дружба” ще бъде преместена тази есен, каза Панов в отговор на съветниците от „Реформаторския блок”, но не уточни къде точно. На въпрос от ВМРО за имота на някогашната арменска църква във Велико Търново кметът припомни, че в момента за парцела вървят процедури за промяна територията му. Там се предвижда ниско застрояване до 10 метра, което било съгласувано с културното министерство. Преди години общината обаче е заменила този парцел и е прехвърлила собствеността му на „Илстрой” ЕООД и „Инвестстрой” ЕООД…

Преди питанията председателят на Общинския съвет даде думата на граждани за изказвания. Най-острото бе това на бившия полковник и настоящ собственик на охранителна фирма Стефан Калчев. За пореден път той постави проблема с обществените поръчки на кметството, за което „Борба“ преди време също писа. Калчев каза, че е подал жалба до Окръжната прокуратура и омбудсмана Мая Манолова за нарушаване правата му от… охраната в сградата на кметството. Той разказа как е блъскан от чиновниците и не е допуснат за среща с кмета. Бившият военен протестира публично, че Панов няма приемна за граждани, и разказа как в случайна среща градоначалникът му заявил: „Приемните са за малоумници“…

А иначе вчера за първи път старейшините на Велико Търново тестваха в реални условия новата електронна система за провеждане на сесиите, като заседанията вече ще се излъчват в реално време в интернет. Това ще става на секцията на местния парламент www.veliko-tarnovo.bg. За целта са осигурени специализирани камери, софтуер за управлението им и високоскоростна връзка с интернет.

Новата информационна система осигурява на местния парламент лесен, достъпен и интегриран подход за комуникация. Тя е част от единния и унифициран подход по реализацията на електронно управление на Община Велико Търново.

Всеки общински съветник разполага със специално програмиран таблет. Устройствата са свързани в мрежа, до която достъп имат само ползвателите на информационната система. Всички потребители на системата имат свое потребителско име и съответните права за работа в нея. Посредством уеббазираното приложение се облекчават и ускоряват процедурите по отправянето на питанията, разглежданията на точките от дневния ред, гласуването, включително и поименният вот.

Ползите от системата са многобройни – времето за подготовка на една сесия намалява в пъти, съкращава се времето за заседание, създава се ред в залата, отчете председателството.

Елена ЧАМУРКОВА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!