5 четения

Слънцето остана без петна

Слънцето остана без петна за втори път от един месец, което е признак, че предстои слънчев минимум и това явление ще е все по-често през следващите няколко години, съобщи в. „Ню зиланд хералд“.

Първоначално ще има по няколко дни без слънчеви петна, след това по няколко седмици, накрая – няколко месеца, когато цикълът достигне най-ниската си точка. Следващата фаза на слънчев минимум се очаква да е през 2019 г. или 2020 г., каза метеорологът и астроном Пол Дориан.

Естественият цикъл на слънцето продължава 11 години. Той се характеризира с увеличаване или намаляване на слънчевите петна. Когато петната са най-много е слънчевият максимум, а когато са най-малко – слънчевият минимум.

Петната се причиняват от взаимодействието между плазмата и магнитното поле на звездата ни. Те са източник на изригвания и изхвърляния на маса, които изпращат заредени частици към Земята. През слънчевия максимум изригванията са ежедневни. През слънчевият минимум слънчевият вятър отслабва, както и магнитното поле на звездата. Така космическите лъчи достигат по-лесно до Земята. Те са по-опасни за астронавтите, защото рискът за увреждане на тяхната ДНК се увеличава.

Когато слънчевите петна са малко, екстремната ултравиолетова радиация EUV намалява, и земната горна атмосфера се охлажда и свива.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!