7 четения

Удължиха договорите на шефовете на общинските дружества във Велико Търново

С ЧЕТИРИ ГОДИНИ БЯХА УДЪЛЖЕНИ ДОГОВОРИТЕ НА УПРАВИТЕЛИТЕ НА ВСИЧКИ ОБЩИНСКИ ДРУЖЕСТВА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО, а шефовете им ще трябва да представят бизнес програми в срок до един месец. Най-много дебати, очаквано на вчерашната сесия, предизвика състоянието на Комплексния онкологичен център в старата столица.

Както „Борба“ писа, търговското дружество е в тежко финансово положение от няколко години. Съветникът от ВМРО инж. Станислав Рашков представи телеграфно цифрите като изтъкна, че за 3 години загубите са 2,5 млн. лв., а 2,2 млн. лв. са неразплатените борчове в края на март тази година. Заплатите на лекарите са паднали от 1020 средна на 770 лв. В края на миналата година приходите са били 59 000, а в края на март т.г. вече са нула лева.

През последните години в заведението има текучество на кадри, лекарите напускат.

„На какво отгоре ще дадат нов мандат на досегашния управител? Дружеството е със смесено финансиране и не съм компетентен да кажа добре ли се управлява или не, как се заплащат клиничните пътеки за различните онкозаболявания, какви са разходите за лекарства, консумативи, данък сгради, какви борчове са наследени от доставчици и прочие. Единственото, което ме втрещи, е защо на фона на тези показатели управителят взема ежемесечна заплата в размер на десет минимални работни заплати от 4200 лева? За отлично управление на дружеството ли? Разбира се, според общинската наредба, която регламентира възнагражденията на шефовете на общински фирми и търговски дружества. Не е ли цинично спрямо данъкоплатците и работещите в тази система наредбата да продължава да стои непроменена и заплатите на персонала и управителя да не се обвързват с финансовите резултати? В която и да е частна фирма това надали ще се случи, нито в бюджета на едно домакинство“, заяви Станислав Рашков.

По този казус обаче се прие предложението от групата на БСП до 30 дни да бъде обявен конкурс за управител на общинския тубдиспансер, който вече няколко години се ръководи от шефа на онкоцентъра д-р Мария Рачева. Другото предложение на социалистите – за това д-р Рачева да има половин годишен изпитателен срок, не се прие…

Е. СВЕТОСЛАВОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!