5 четения

Учени реабилитираха маслото

Маслото отдавна е набеждавано за „нездравословен демон“, в резултат на което много хора се въздържат да го мажат върху препечените си филийки. Според американски експерти обаче имиджът на продукта е незаслужен и той може да намери място в здравословното хранене, пише в. „Дейли експрес“.

Авторите на настоящото проучване от университета „Тъфтс“ в САЩ са установили, че няма връзка между маслото и приписването му сърдечносъдови проблеми, или ако е налична подобна зависимост, тя е незначителна. Според изследователите е възможно маслото да е по-полезно за човешкото тяло от хляба и картофите, върху които редовно се маже, и дори да предпазва от диабет.

Хората от години слушат препоръки да избягват пълномаслените млечни продукти, за да се предпазят от здравословни проблеми.

Настоящото проучване обаче подкрепя схващането, че тайната на дълголетието и здравето се крие в истинските храни, а не в съмнителните диети.

За целите му авторите са анализирали девет изследвания, посветени на процентите на смъртност, сърдечносъдовите заболявания и диабет тип 2 сред над 630 000 души.

Специалистите са установили, че в повечето случаи връзката между консумацията на масло и здравословните проблеми е „малка или незначителна“.

„Като цяло резултатите от проучването ни показват, че маслото попада в „златната хранителна среда“. Продуктът не трябва да бъде демонизиран, нито да бъде смятан за пряк път към добро здраве. Необходими са повече изследвания, за да се проучи наблюдавания от нас понижен риск от диабет“, обясняват специалистите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!