7 четения

10 ученици получиха удостоверения за екскурзоводи

10 ВЪЗПИТАНИЦИ НА ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ „ПРОФ. Д-Р АСЕН ЗЛАТАРОВ“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ПОЛУЧИХА МИНАЛАТА ВЕЧЕР УДОСТОВЕРЕНИЯТА СИ ЗА ЗАВЪРШЕН КУРС ПО ЕКСКУРЗОВОДСТВО. Церемонията бе в лапидариума на Археологическия музей, където главният уредник в отдел „История на България ХV – ХІХ век“ Светла Атанасова връчи дипломите на младите си колеги.

Курсът, който тийнейджърите завършват, е двугодишен. Те са имали 120 часа теория, 40 часа практика и още толкова часове тренинги, в които са развивали умението си да общуват. Практиката на момичетата и момчетата е била на Царевец, в музей „Възраждане и Учредително събрание“, в Археологическия музей и по обектите на възрожденския град.

В XI и XII клас са учениците, които завършват курса при Мария Джамбазова в клуб „Млад екскурзовод“ в Общинския детски комплекс в старата столица. Тези от тях, които имат навършени 18 г., могат още това лято да започнат да работят в културни и туристически институции. Някои от децата избират да отидат на морето като аниматори, повечето остават във Велико Търново и работят като ръководители и екскурзоводи на групите от фолклорния фестивал „Велико Търново“ или като информатори в Мултимедийния център. Възпитаниците на Мария Джамбазова успяват дори да бъдат екскурзоводи в църквата „Св. 40 мъченици“ и в Регионалния исторически музей. Много често точно от този клуб си намират добри служители за лятото много от търновските хотели. Английски, немски, френски и испански говорят момчетата и момичетата, които миналата вечер получиха удостоверенията си. Всички владеят по два езика, занимават се с доброволчество, свирят на музикални инструменти, пеят или танцуват.

Това е 13-ият випуск на клуб „Млад екскурзовод“.

С. БОЯНОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!