17 четения

620 първокурсници вече са се записали във ВТУ

Водят се разговори с Русия, Казахстан, Азербайджан, Гърция и Кипър за платено обучение на студенти

 

620 ПЪРВОКУРСНИЦИ СА СЕ ЗАПИСАЛИ ВЕЧЕ ВЪВ ВЕЛИКОТЪРНОВСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“. Това е повече от успешен старт на кампанията, която за първи път ще продължи през цялото лято. Вузът няма да спира да работи нито за ден. Това каза вчера ректорът на ВТУ проф. Христо Бонджолов, който беше категоричен, че социалната политика, която висшето училище преориентира към студентите, е започнала да дава резултати. Освен това вузът води интензивна кампания още от началото на календарната година така, както работят западните университети, които набират студенти почти целогодишно.

„51 университета в България сме и се борим за 30 000 зрелостници. Толкова останаха, след като стана ясно, че 10 000 не са си взели матурите и още 10 000 заминават да учат в чужбина. А ние само до този момент сме попълнили една трета от местата по държавна поръчка, а и част от тези, които са за платено обучение“, коментира още ректорът.

550 момчета и момичета са си запазили място в предпочитана за тях специалност благодарение на инициативата, която вузът започна преди няколко месеца и нарече „Рано рани“. Тя даде право на бъдещите първокурсници да подадат заявление и да си запазят едно от пуснатите 1000 места. В атрактивната акция участваха 63 специалности на университета. Във филологиите, историята, педагогиката, философията, политологията, информационните науки вузът даде за акцията 50% от местата по държавна поръчка. 30% от бройките в икономическите специалности можеха да бъдат попълнени по този начин, за психологията процентът е 20, защото тя е една от най-предпочитаните през последните години. Акцията приключи и до вчера вече се бяха записали 400 първокурсници. „Прозвънихме на всички останали, които са си запазили място и все още не са се обадили, че искат да се запишат. Разговаряхме, за да разберем причините за тяхното колебание и голяма част от младите хора казаха, че ще станат наши студенти“, допълни зам.-ректорът по учебната дейност и шеф на кандидатстудентската кампания проф. Стоян Буров. Той съобщи още, че на вчерашните извънредни тестове по български език и история са се явили още 100 кандидат-студенти. Освен вече записаните първокурсници още 1000 души са заявили желанието си да участват в класиранията на ВТУ. Първото от тях ще е готово на 6 юли.

СПЕЦИАЛНОСТТА „ПРАВО“ ТАЗИ ГОДИНА Е ПЪРВА В КЛАСАЦИЯТА СПОРЕД ИНТЕРЕСА НА КАНДИДАТ-СТУДЕНТИТЕ НА ВЕЛИКОТЪРНОВСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ. Следва специалността „Психология“, а на трето е „Приложна лингвистика”. Там най-търсени са „Английски с втори чужд език“ и новата специалност „Английски език и информационни технологии“. Най-новата идея на ВТУ „Софтуерно инженерство“ е на четвърто място в рейтинга. За нея местата са само 20, но кандидатите в пъти повече.

550 места има ВТУ за платено обучение тази година и 120 от тях вече са запълнени. И тук водещата специалност е „Право“. Всички 50 места са заети и заради огромния интерес вузът пусна още толкова. Таксата е 475 лв. на семестър и е по-ниска от всички такси за държавна поръчка на другите университети. Този начин да се образоват като юристи избират действащи студенти и хора, които вече имат завършено друго висше образование. Много са и тези, които искат да учат психология, за която местата са 100 и 31 вече са попълнени. Университетът отчита интерес и към педагогическите специалности, което според ректорското ръководство през последните години се превръща в тенденция. Най-предпочитаната специалност е „Предучилищна и начална училищна педагогика“, за която местата за платено задочно обучение са 100.

40 СТУДЕНТИ ОТ АВСТРИЯ ЩЕ ОБУЧАВА ОТ ЕСЕНТА ВЕЛИКОТЪРНОВСКИЯТ УНИВЕРСИТЕТ В ДИСТАНЦИОННА ФОРМА. До края на годината австрийските ни студенти ще станат 200, защото вузът е договорил обучението на пет такива групи. Ректорът и заместниците му са водили разговори и с образователни организации в Кипър, Гърция, Русия, Казахстан, Азербайджан за платени студенти.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!