Велико Търново е първият български град с уникална интернет платформа, каквато има само Дубай

Създателят й варненският фотограф и търновски зет Емилиян Френчев ще направи подарък на всеки собственик на туристически обект и магазин

 

УНИКАЛНА ИНТЕРНЕТ ПЛАТФОРМА, КОЯТО ЩЕ РЕКЛАМИРА КРАСОТАТА, ИСТОРИЯТА, КУЛТУРАТА И БИЗНЕСА НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО, Е ЗАПОЧНАЛ ДА РАЗРАБОТВА ВАРНЕНСКИЯТ ФОТОГРАФ ЕМИЛИЯН ФРЕНЧЕВ. Външни панорамни снимки, вътрешни кадри и много актуална информация има вече в сайта, който е част от мащабен национален проект. „Няма да крия, че моята амбиция е тази платформа да обхване всички градове в България, особено тези, които имат интересна история и днес предлагат атрактивни възможности за туризъм и живеене. Искам и да започна да печеля от сайта, но засега правя всичко напълно доброволно и влагам лични средства”, обяснява фотографът.

Той избрал да стартира проекта си от Велико Търново, защото смята, че това действително е най-красивият град в България и защото от няколко месеца е търновски зет. Освен това старата столица е компактен град, не е от най-големите, затова е възможно за година време да бъдат наснимани всички исторически, културни, туристически и бизнес обекти. „През последните години живея в Германия и първата ми идея беше там да реализирам проекта си. Обаче в Германия има много сериозни проблеми с уреждането на правата и е сложно какво можеш и какво не можеш да снимаш. Затова се върнах у дома”, обяснява Емилиян. Тук се запознал с Евгени Рашев, който прави голяма част от снимките.

platforma za VT 1500 ОБЕКТА СА УСПЕЛИ ДА ЗАСНЕМАТ ФОТОГРАФИТЕ ЗА ОКОЛО ШЕСТ МЕСЕЦА. Те вече са качени и подредени в сайта http://www.panorama.bg/. Всички външни снимки са снимани с дрон и така градът се вижда от птичи поглед. Със специален софтуер снимките се съединяват, за да се получи възможност за виртуална 360-градусова панорамна разходка. Вътрешните панорамни снимки са правени със сферична камера.

„Когато един човек пристигне във Велико Търново или в който и да е туристически град, той не познава мястото. Да, Гугъл дава доста информация, но в тази търсачка можеш да намериш основните обекти, големите хотели и магазини, и то ако имат интернет страница. Малките остават на случайността. Аз искам в сайта да влязат всички – големи, малки, няма значение, всички ще получат свой профил в платформата, когато тя стане напълно готова”, обяснява фотографът. На този етап той е решил да направи подарък на всеки собственик на туристически обект и магазин. Първата панорамна снимка е безплатна. След това, ако собственикът поиска пълна виртуална разходка, той ще си плати за тази услуга. Освен това всеки управител на хотел или заведение ще разполага с код за достъп и ще може ежедневно да актуализира информацията за своя обект. „Няма как аз да поддържам тази огромна база от данни. Доста често собствениците се сменят, променят се адресите. Някои обновяват информацията, някои – не. Е, тяхна отговорност е да актуализират информацията си. Аз ще им предоставя шанса да си вписват дори ежедневното меню, ако са ресторант, а те могат да го правят, могат и да си занемарят профила”, категоричен е Емилиян.

Платформата е разделена на различни категории и раздели. Има раздели за Новия и Стария град, за туристическите обекти, парковете, за Арбанаси… Когато туристът иска да избере къде да отседне или хапне, може да търси категориите с обекти и заведения. Има информация за възможностите за образование и забавление, за всички църкви, манастири, музеи, забележителности в града и около него. Всички нанесени обекти излизат на карта, която ориентира търсещия как се стига до избраното място и за колко време.

ВЪРХУ НАПЪЛНО ГОТОВИТЕ ПАНОРАМНИ СНИМКИ ВЕЧЕ ИМА ПОСТАВЕНИ ТОЧКИ С ЛОГОТО НА ПЛАТФОРМАТА. Тези точки са всички обекти, които се съдържат в голямата снимка. Активни са и когато кликнеш с мишката върху тях, можеш да разгледаш съответния обект. Така е ясно къде има паркове в града, включително нанесени ще бъдат и детските площадки. Когато платформата стане напълно готова, тя ще дава възможност и за виртуална разходка вътре в различните обекти.

Сайтът предлага новини, които, като цялата налична информация, засега излизат на български и английски език. „Има и една нова функция – т.нар. виртуална реалност. Със специални очила, които никак не са скъпи и могат да бъдат изработени от картон, можеш да разгледаш града от въздуха”, уточнява фотографът.

Велико Търново е първият български град, който притежава такава уникална интернет платформа. Когато започнал да разработва проекта си, Емилиян се разровил в интернет, за да потърси други подобни, и успял да попадне само на такава платформа за Дубай. Откакто работи над снимките на Велико Търново, той е получил вече няколко запитвания от кметове на общини как и те могат да включат градовете си в сайта. Но най-вероятният следващ град е Девня, който няма славата на туристически център, но именно заради това е интересно предизвикателство, коментира Емилиян Френчев.

С. БОЯНОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.