115 четения

Лекар по професия и правоспособен капитан речно плаване, Косьо Косев се отдаде на детската си мечта да е градинар

58-годишният мъж от Горна Оряховица е собственик на градински център, в който се предлагат над 300 вида и сорта цветя, храсти и дървета

 

ЛЕКАР ПО ПРОФЕСИЯ, ПРАВОСПОСОБЕН КАПИТАН РЕЧНО ПЛАВАНЕ, КОЛОРИТЕН И ЗАБАВЕН, 58-ГОДИШНИЯТ КОСЬО КОСЕВ от Горна Оряховица превърна детското си хоби да отглежда цветя в семеен бизнес, който му носи удовлетворение от живота.

Урологът, който обаче не практикува медицина от далечната вече 1998 г., е притежател на градински център до Лясковец, разположен на 4 дка, където се предлагат над 300 вида и сорта цветя, храсти, дървета…

След като напуснал лекарската професия, Косьо Косев се захванал със строителен бизнес, а тогавашната му фирма печели първия проект по програмата “Красива България”. Заедно с 80 работници, озеленителни и дори алпинисти, екипът на горнооряховчанина преобразява изцяло историческия хълм Царевец в старата столица, който по това време не бил почистван повече от десет години. Навсякъде било зелен килим, разказва днес градинарят и уточнява, че дори стените на вековната крепост не се виждали, а работниците му демонтирали дори и остатъците от предишната “Сцена на вековете”. По-късно фирмата изпълнила и друг проект за озеленяване на парка в търновския квартал “Кольо Фичето”, а след това Косев се захванал с подобен на сегашния си бизнес, само че в Бяла черква. През 2005 г. мъжът купил градинския център и днес в бизнеса му помага синът му Павел, който е агроном по образование и се занимава и с поливни системи. Дъщерята на Косьо – Гергана, също завършила агрономство, но сега се занимава с дистрибуция на лекарства, така че приемственост има, шегува се някогашният уролог.

“Интересът ми към цветята е от ранна детска възраст”, обяснява солидният мъж и подчертава с усмивка, че мъжете май наистина ще се окажат по-добри кулинари, коафьори, градинари… И после веднага пояснява, че професиите и майсторлъкът изобщо на трябва да се делят на мъжки и дамски… Когато бил дете, баба му и майка му гледали мушката, които мъжът и до днес обича. После, някъде към 18-годишен, почнал да събира кактуси и колекцията му достигнала до внушителните за онова време стотина броя…

“Бизнесът е сезонен, а през зимата предимно се събираме с приятели и пием червено вино, което сами си произвеждаме”, признава Косев, а на въпрос дали вече знае всичко за цветята, признава, че всеки ден учи по нещо, понеже се появяват постоянно нови сортове, нови болести и нови неща въобще. Реши ли човек, че всичко знае, нещата отиват на кино, казва по този повод горнооряховският градинар, който има клиенти от цяла България, от Англия, Русия, Турция и други, считани за екзотични държави..

В градинския център се предлагат около 50 летни вида и сорта цветя, около 40 вида балконски, 70 вида и сорта многогодишни, както и декоративни храсти, широколистни и иглолистни дървета. Вече втора година магнолиите са хит, понеже цъфтят много ефектно, а многобройните клиенти с удоволствие си правят селфи с магнолиите в демонстрационния център. Много се търсят още фуксиите, или т. нар. чарчауши, на които по народному им казват бабини цветя, чиито цветове са като висящи надолу камбанки. Тази година центърът предлага още и различни едроцветни петунии, сред които има дори черна, жълта магнолия, няколко сорта хортензии и люляци… На въпрос кое е най-капризното и трудно за гледане цвете Косьо Косев обяснява, че това, което се внася и произвежда в центъра, е съобразено с нашите климатични условия, за да няма разочаровани клиенти.

Другите атракции в центъра край Лясковец са… 160 животни, които стопаните гледат за собствено удоволствие, подаряват или разменят. Това са 12 кучета, котки, екзотични гълъби, кокошки, патици, гъски, папагали, в това число и говорещият Жако, който наш екип чу да… лае като куче.

ТОВА ОБАЧЕ, КОЕТО ВЕДНАГА ПРИВЛИЧА ПОГЛЕДА НА ПОСЕТИТЕЛИТЕ В ГРАДИНСКИЯ ЦЕНТЪР, Е ДВУМЕСТЕН КАЯК, КОЙТО В МОМЕНТА Е ОКАЧЕН под покрива на основното помещение. Лодката не е била на вода от миналата година, но Косьо се надява, че това лято ще имат време със сина си да я пуснат по реките наоколо.

Градинарят и някогашен уролог станал правоспособен капитан речно плаване през 1984 г. във Видин. Като инструктор по воден туризъм плавал по Осъм, Искър, Янтра и по целия български участък на Дунав – от Видин до Силистра. В чужбина с лодката не е излизал, понеже по време на организираните прояви все бил в студентска сесия в Медицинския университет в Плевен. Затова пък е имал не една и две случки, пълни с адреналин. Казва, че Дунав е много опасна река, защото бурите се случват много бързо, изведнъж и без каквито и да е признаци. Буквално за секунди мигновено причернява от Румънско, духва силен северен вятър и реката става като врящо гърне. В морето вълните са подредени, твърди речният капитан, а в реката е страшно, допълва колоритния мъж. Който, за да илюстрира бунтарския си и свободолюбив дух, носи розетка, намерена в Плиска, на гърдите си, както и нестандартна обеца на ухото си…

Елена ЧАМУРКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!