8 четения

Научен семинар за обучението по компютинг събра представители от 35 страни

НАУЧЕН СЕМИНАР ЗА БЪДЕЩЕТО ОБРАЗОВАНИЕ И ОБУЧЕНИЕ ПО КОМПЮТИНГ СЪБРА във Велико Търново представители на 67 университета и фирми от 35 страни. Домакин на форума беше катедрата „Компютърни системи и технологии” на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”.

Срещата беше част от европейския проект на тема „Как да подкрепим ученето по всяко време и на всяко място”. Той е тригодишен и в него си партнират 67 университета и фирми от 35 страни. Великотърновският университет „Св. св. Кирил и Методий” е един от партньорите, като катедра „Компютърни системи и технологии” е участник в проекта. Успоредно със семинара във вуза се проведе и поредната работна среща, чийто домакин беше Университетът в Палермо, Италия. Основната цел на срещите е била партньорите да споделят какво са свършили до момента и да начертаят следващите задачи, обясни проф. д-р Маргарита Тодорова, координатор за ВТУ.

От стартирането на проекта досега участниците са успели да разработят Европейска стратегическа рамка за образование и обучение по компютинг ESFCET 2020, която ще формира стратегията на местно и транснационално ниво за обогатяване на това образование. Готова е и рамката за оценяване, в която основни са три фактора: знания, умения и компетенции, придобити при образование и обучение по компютинг. Проведени са вече пет конференции със семинари в областта на компютинга.

В момента се финализира и работата по създаването на цифрови учебни планове за образование и обучение, създаването на нови дидактически теории и модели на учене за използване на социалните медии в образованието.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!