138 четения

ПОРЕДНА АКЦИЯ ЗА НАБИРАНЕ НА СТУДЕНТИ. ВТУ пусна 500 места за педагози в платено задочно обучение

Университетът приема магистри по 178 програми

 

500 ПЪРВОКУРСНИЦИ ВЪВ ВСИЧКИ ПЕДАГОГИЧЕСКИ СПЕЦИАЛНОСТИ ИСКА ДА ПРИЕМЕ ТАЗИ ГОДИНА ВТУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ”. Местата са за бъдещи учители, които са готови да се запишат в задочна платена форма на обучение. Това е поредната акция за набиране на студенти и е наречена „За сигурна реализация изберете ВТУ!”.

„Според информация на Министерството на образованието в следващите няколко години предстои да се пенсионират около 40 000 учители. Можем да изпреварим момента, в който училищата и детските ни градини ще се окажат без млади и подготвени кадри, затова ние решихме да предложим допълнителни места за бъдещи педагози”, обясни зам.-ректорът по учебната дейност на ВТУ проф. Стоян Буров, който лично даде старт на инициативата миналия ден.

Кандидатите могат да избират между предучилищна и начална училищна педагогика, български език, история, география, философия, физическо възпитание, математика и информатика. За първа година задочно ще могат да се обучават и преподаватели по английски език. Семестриалните такси варират от 321 до 475 лв. Записванията стават веднага и до изчерпване на местата.

По 100 са обявените места по предучилищна и начална училищна педагогика и българска филология. Общо 170 студенти могат да бъдат приети в различните специалности „Педагогика на обучението по…”, като най-много – 50, са местата за български и английски език или история и английски език. 50 бройки са предвидени за английска филология, 60 за история и 30 за философия.

Специалностите са подходящи и за кандидати със средно или висше образование и за действащи студенти във ВТУ или в други вузове в страната. Университетът е готов да създаде специални условия за работещите студенти и възможности за обучение в съкратени срокове.

178 МАГИСТЪРСКИ ПРОГРАМИ ПРЕДЛАГА ТАЗИ ГОДИНА „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ”. Записването започна преди няколко дни и вече има записани 100 души, като 10% от тях са завършили бакалавърското си обучение в други вузове в страната, обясни директорът на Бюрото за кандидатстудентска информация и реклама проф. Андрей Андреев.

Студентите могат да избират между три форми на обучение – редовна, задочна и дистанционна. 13 от магистърските програми по икономически и управленски специалности вузът реализира заедно с Института за икономически изследвания на БАН. Има и специалности, за които висшето училище си партнира с чуждестранни университети.

Приемът на документи за придобиване на образователно-квалификационна степен „Магистър” ще се осъществява на два етапа. До 14 юли продължава първият етап, като кандидатите трябва да попълнят молба до ректора по образец и да представят оригинал и копие от дипломата за висше образование. Записването на новоприетите студенти е от 26 до 28 юли. Вторият прием е от 12 септември до 29 септември, а записването е от 10 до 14 октомври. Документите могат да се подават в Бюрото за кандидатстудентска информация и реклама в Ректората на ВТУ.

15 СА НОВИТЕ МАГИСТЪРСКИ ПРОГРАМИ И ЗА ПЪРВИ ПЪТ ВТУ ПРЕДЛАГА ОБУЧЕНИЕ НА НЕМСКИ ЕЗИК. Такава например е магистратурата „Бизнес администрация” в Стопанския факултет. Тя е изцяло на немски език и в дистанционна форма, освен това програмата е съвместна разработка на университета и Икономическия институт на БАН. На немски е и новата специалност „Интеркултурна германистика”, която е в списъка на предложенията на Филологическия факултет. Програмата се реализира съвместно с Тракийския университет в Одрин. Обучението е с продължителност четири семестъра и ще се осъществява само в редовна форма. „Езикът на медиите и реклама. Подготовка и редактиране на текстове” и „Медии и пиар комуникации” са другите две нови предложения на филолозите.

На немски ще учат и тези, които се запишат в специалността „Екзистенциална психология в екзистенц анализата и логотерапията”. Тази магистърска програма е на Философския факултет, а студентите могат да избират между редовна и задочна форма на следване.

Факултетът по изобразително изкуство предлага магистратура по арттерапия, която е на български, руски, немски и английски. Специалността е за бакалаври по педагогика на обучението по изобразително изкуство и изящни изкуства, които притежават педагогическа правоспособност.

Педагогическият факултет разкрива пет нови магистърски програми. Две от тях са за информационни и комуникационни технологии – в образованието и в началното училище. Студентите могат да избират между „Педагогика на обучението по технологии и предприемачество”, „Ограмотяване на деца и възрастни от малцинствени етнически общности” и „Наставничество в образованието”.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Един коментар за “ПОРЕДНА АКЦИЯ ЗА НАБИРАНЕ НА СТУДЕНТИ. ВТУ пусна 500 места за педагози в платено задочно обучение

  • 04.07.2016 в 21:18
    Permalink

    От водещ университет в България го докарахте до петоразрядно ВУЗ-че даващо дипломи на килограм…Засрамете се пред вашите възпитаници на които девалвирате дипломите по този елементарен начин!!!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *