85 четения

Почва хайка за апартаменти, магазини и офиси, които не плащат данъци

МАСОВИ ПРОВЕРКИ НА СГРАДИ, КОИТО СЕ ОБИТАВАТ, НО НЕ СА ВЪВЕДЕНИ В ЕКСПЛОАТАЦИЯ, ЗАПОЧНА ОБЩИНСКАТА АДМИНИСТРАЦИЯ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Над 15 предупредителни писма вече са изпратени на инвеститори и строителни надзорници. Първи на прицел на проверяващите са многофамилните сгради на територията на цялата община. По предварителни данни близо 400 са обектите, които работят или се използват за живеене, но собствениците им не плащат данък сгради и такса смет. От това местната хазна е ощетена с поне 2,5 – 3 млн. лв. годишно.

„В правомощията на регионалната структура на Дирекцията по национален строителен надзор е при констатирани нарушения да издаде заповед за освобождаване на невъведените в експлоатация обекти, както и да разпореди спирането на електричество, вода, газ, телефони, подавани към въпросната сграда. Това разпореждане е задължително за доставчиците и се изпълнява незабавно”, предупреждават от общината. Задължение на кмета пък е да издаде наказателно постановление, с което нарушителите да бъдат санкционирани. Често размерът на глобите е по-висок от таксите, които се плащат за въвеждане на обекта в експлоатация. Законът за устройство на територията не предвижда срокове, в които дадена сграда да се въведе в експлоатация. Той обаче е категоричен, че такава сграда не може да се обитава. На лице, което ползва строеж, без това да е разрешено по установения законов ред, санкцията по ЗУТ е в размер от 1000 до 10 000 лв.

Само в централната част на Велико Търново има над 10 сгради, в които има жилища, офиси и магазини, които от години стоят невъведени в експлоатация, но пък се обитават и използват. А заради местоположението им налозите, които трябва да постъпват от тях, са сериозни. Има и такива случаи, при които сградите се обитават без Акт 16 съвсем принудително, тъй като предприемачите са ги оставали недовършени. Един от емблематичните примери за това е цял жилищен комплекс, разположен на ул. „Филип Тотю“.

С. МАРИНОВ

 

Един коментар за “Почва хайка за апартаменти, магазини и офиси, които не плащат данъци

  • 04.07.2016 в 23:14
    Permalink

    А кога ще започнат да плащат данъци и поставените безразборно гаражни клетки !!!!!!!!!!!!!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!