75 четения

Празник на хляба събра в Ресен самодейци, производители и пазители на родната традиция

18 СЪСТАВА ОТ 11 НАСЕЛЕНИ МЕСТА УЧАСТВАХА В ТАЗГОДИШНИЯ ПРАЗНИК НА ХЛЯБА В СЕЛО РЕСЕН. По традиция празникът събира самодейци, които на сцената на местното читалище „Народна просвета” показаха възстановки на стари обичаи и изпълниха обредни песни и танци, всичките свързани със засяването на житото, жътвата и замесването на хляба. Съставите, които се бориха за наградите на организаторите, се включиха и в кулинарната изложба, в която имаше подредени стотици обредни пити, хлябове, баници, месеници, мекици и всякакви солени и сладки тестени изделия, които се правят от брашно.

„Хлябът е част от всеки момент от живота на българина. Имаме си пита и за тъжните, и за веселите ритуали и е важно върху всяка обредна пита да има символика”, разказва Кина Цекова, която със своите 73 г. се оказва една от най-възрастните участнички в празника. Леля Кинче е от Велико Търново и е най-

Седемгодишният Виктор с майка си Албена и леля Кинче – тримата представители на Хлебната къща във Велико Търново.
Седемгодишният Виктор с майка си Албена и леля Кинче – тримата представители на Хлебната къща във Велико Търново.

ревностният доброволец в културния център „Хлебна къща” в старата столица. До момента тя е научила стотици деца и възрастни да месят хляб и да правят сладкиши. За кулинарното изложение в Ресен е замесила три пити – една за годеж, една за сватба и третата – за урожай. ЗА ЧЕТВЪРТИ ПОРЕДЕН ПЪТ РЕСЕН СЪБИРА САМОДЕЙЦИ ЗА ПРАЗНИКА, НАРЕЧЕН „НИКОЙ НЕ Е ПО-ГОЛЯМ ОТ ХЛЯБА”. „Винаги организираме празника в разгара на жътвата и в него участват самодейни състави и производители на тестени изделия от Великотърновска област. В землището на Ресен се намират едни от най-големите масиви с житни култури в областта. Общо три земеделски кооперации обработват над 36 000 декара площи”, обяснява кметицата на селото Йорданка Колева.

Жените в селото са в основата на празника. Днес той се организира с помощта на читалищното настоятелство на читалище „Народна просвета 1874“, кметството, хлебозавод „Яна-1“ и ЕТ „Фоер – Петър Добрев“. Три дами обаче са основният двигател на всички прояви, те посрещат и изпращат участниците и гостите – кметицата Йорданка Колева, председателят на сдружение „Жените заедно” Албена Попова и секретарят на читалището Радослава Иванова.

Praznik na hliaba (4)
Преди излизане на сцената

Фолклорната формация „Цветница” от с. Медовина и представителната копанска група „Паламарски славей” от с. Паламарца грабнаха първите две места в конкурса за песни, танци и най-интересно представяне на стар обред. И двете села се намират в община Попово. На трето място журито класира фолклорна група „Росен здравец” от читалище „Съгласие” в Дебелец. Специалната награда на публиката отиде при танцов състав „Мераклийче” от читалище „Развитие” в Златарица. Приза на хлебозавод „Яна – 1” грабна самодейният състав „Здравец” от свищовското село Алеково. Отличието на ЕТ „Фоер – Петър Добрев” отиде при клуба на пенсионера и инвалида „Надежда” в Ресен. Кметицата Йорданка Колева избра да награди пенсионерския клуб „Янтра” от с. Писарево.

С. БОЯНОВА

Сн. авторката

Един коментар за “Празник на хляба събра в Ресен самодейци, производители и пазители на родната традиция

  • 29.03.2017 в 9:59
    Permalink

    !Желая да участвам във фестивала “ Никой не е по-голям от хляба ! „

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!