62 четения

След 12 щастливи години в старата столица Колин и Вики Уилямс казват довиждане на България

В езиковата школа на британеца 2000 търновци научиха английски, в Драганово ще го запомнят като капитан на футболния отбор

 

ЕДНО ОТ НАЙ-ИЗВЕСТНИТЕ АНГЛИЙСКИ СЕМЕЙСТВА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО СЕ ПРИБИРА В РОДИНАТА СИ. Само след няколко дни Колин и Виктория Уилямс ще отпътуват от старата столица заедно с трите си деца, родени в България – Попи, Едуард и Джордж. Двамата англичани живяха в старата столица 12 г. и почти от толкова време Колин ръководи една от най-предпочитаните езикови школи в областта – Real English.

„Не ми се тръгва, но ми предложиха работа във Великобритания, пък и Вики отдавна изпитва носталгия към дома. А и децата пораснаха и семейният съвет реши, че по-доброто образование е в родината ни. Получи се така, че за 12 г. ние сме помогнали на хиляди млади търновци да се подготвят и да заминат да учат в университет на Острова, затова изборът ни е логичен”, признава Колин.

Всъщност той и Вики си тръгват оттук, защото Колин е получил предложение от Кеймбридж да работи в екипа, който подготвя международните тестове по английски език, с които всички хора по света валидизират знанията си по език. Позицията е сериозна и на практика Колин Уилямс ще осъществява контрола върху тестовете, които се подготвят отново всяка година. Защото всяка година 5 млн. човека в целия свят искат да се явят на някой от тестовете, които осигуряват възможност за образование и работа на Острова.

„Добре живяхме тук. Бяхме щастливи и аз нито за секунда не съжалявам, че избрахме този град. И трите ни деца са родени в болницата в Горна Оряховица. Попи е ученичка в ОУ „Св. Патриарх Евтимий”, тя е вече на 10 г. и два пъти се е връщала в Англия. Еди беше бебе, когато го водихме, нищо не помни от визитата си, Джордж, който е на 3 г., никога не е стъпвал там, така че и на двамата мъже ще им е за първи път”, усмихва се Колин. След това на шега казва, че когато преди 13 г. избирали къде по света да се установят, съдбата ги пратила в България, страна, която още не била в Европейския съюз. И така двамата станали свидетели на всички драми около влизането ни в Съюза. Сега се връщат в страна, която вече не иска да бъде член на ЕС, и им предстои да станат свидетели на нови драми.

„Ние и двамата гласувахме за оставането на Великобритания в ЕС, защото това си има предимства. Особено за такива като нас, които са решили, че могат да построят дом и семейство на друго място и друга страна да им стане родина. Здравеопазването, социалните политики са уеднаквени, има си своите плюсове”, категоричен е Колин, който може да напише книга за развитието и промените във Велико Търново през последните 13 г.

2000 МЛАДИ ТЪРНОВЦИ СА НАУЧИЛИ АНГЛИЙСКИ ЕЗИК БЛАГОДАРЕНИЕ НА КОЛИН И НЕГОВАТА ШКОЛА. През годините той събра тук преподаватели, които са носители на езика, и така даде предимство на всички, които избраха да учат английската граматика в Real English. Сега всички преподаватели ще се пръснат, един заминава за Украйна, друг – за Испания, трети – за Ирландия. Има учител, който е избрал да остане в София, а търновката, която водила уроците по български език за чужденци, ще продължи работата си във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”.

„Тази школа беше нашата мечта. Заради възможността да развием бизнес избрахме Велико Търново преди толкова години. Тогава всички искаха да учат английски език, нямаше много школи, градът предложи красотата си, тишината, спокойствието. И ние тук се научихме да бъдем бизнесмени и добри учители”, казва Колин. Вики преподава дистанционно теория на музиката. Тя сама е написала програмите, по които преподава, тя е автор и на тестовете, по които подготвя бъдещите професори по теория на музиката. Нейните студенти са от цял свят и тя ги подготвя за изпитите, които Кралското училище по музика в Лондон има лиценз да прави. Освен всичко това Вики е тази, която поддържа сайта на езиковата школа Real English.

Много приятелства и спомени ще си вземат от старата столица и от България Колин и Вики. Особено българските си приятелства. А за Колин са важни и футболните.

От девет години той е капитан на футболния отбор на Драганово – „Янтра”. „Какво да ти кажа, добрите играчи ги трансферираха и аз се оказах най-опитният, затова съм капитан. Пък и ме бива, добър съм във футбола. Цял живот играя, играл съм в Италия, Франция, Чехия и Англия. Голяма страст ми е тази игра”, шегува се Колин.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

2 коментара за “След 12 щастливи години в старата столица Колин и Вики Уилямс казват довиждане на България

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!