27 четения

Умуват за малки автобуси към кварталите без градски транспорт

Община В. Търново чака 10 млн. лв. за паркинги, електробуси, станции за зареждане и инфраструктура

 

ЛИШЕНИТЕ ОТ ГРАДСКИ ТРАНСПОРТ КВАРТАЛИ КАТО СТАРИННИЯ „ВАРУША“, АКАЦИЯ“ И ДИРЕКТНИ ВРЪЗКИ ОТ ЮЖНИТЕ ДО СЕВЕРНИТЕ ЧАСТИ НА ГРАДА И ОБРАТНО ТРЯБВА ДА ПОЛУЧАТ ОБЩЕСТВЕН ПРЕВОЗ, категоричен е кметът Даниел Панов, а от администрацията в момента обмислят възможността за отдаване на конкурси на нови линии. Това съобщи градоначалникът, след като казусът бе поставен на заседанието на местния парламент в края на миналата седмица. Според него обаче цената на билетчето по новите маршрути няма да е 70 стотинки, както за останалите линии, тъй като местният бюджет няма да субсидира линиите и единствено от превозвача зависи дали ще има и облекчения за различните видове пътуващи. Анализ доказва, че превозът е възможен единствено с автобуси до 22 места, тъй като повечето от улиците, особено в кв. „Варуша“, са широки по 3,50 – 4 метра. Такъв е случаят например с ул. „К. Гайтанджията“ в района на „Сухата чешма“. Проблемно за превозните средства ще е и преминаването през острия завой на пресечката между ул. „Хр. Караминков“ и ул. „Бузлуджа“ пред Старата болница. В ход е и проектът за развитие на интегриран градски транспорт, като старопрестолният град има гарантирано финансиране от Оперативна програма „Региони в растеж” в размер на 10 милиона лева. Парите отиват за изграждането на паркинги, изготвянето на нова транспортна схема и осигуряване на екологични автобуси, които се движат на ток, или т.нар. електробуси. Финансирането ще обхване и проблемните откъм транспорт градски зони. Ще бъдат анализирани също интензивността на трафика, възможностите за промяна на посоката на движение на определени улици и насочеността на пътникопотока в масовия градски транспорт.

Стилян НАЙДЕНОВ

4 коментара за “Умуват за малки автобуси към кварталите без градски транспорт

 • 04.07.2016 в 13:30
  Permalink

  Да вземат да направят разписанията както трябва. Човек не знае колко и къде са спирките. Вижте как са направени разписанията на толкова много превозни сретва в София. Толкова ли няма IT специалисти в Търново. Искам примерно да отида до хлебозавода в Дълга лъка. От сайта на градския транспорт не може да се разбере с кой автобус трябва да отида и къде се намира спирката.

  Отговор
 • 04.07.2016 в 14:16
  Permalink

  Само за информация на умуващите – нито една градска линия не минава по едни от големите улици – Магистрална и Мармарлийска, като целия южен централен район на града – районите около Полицията, парк Дружба, Скален венец, Езикова гимназия, складовете на Магистрална и т.н. нямат връзка нито с кварталите, нито със Стара част.

  Отговор
 • 04.07.2016 в 21:28
  Permalink

  Добре де ако правилно съм разбрал ,общината нямало да субсидира линиите и нямало да струва билетчето 70 стотинки…Варуша, квартал на Търново ли е?Данъци плащат ли се за широк център?Тогава? Значи който живее там кучета го яли…Общината пасува…И без друго е вдигнала ръце от всичко там предлагам да освободите всички живущи в квартала от данъци…ей така защото аз пък няма да субсидира с моите данъци транспорта до Чолаковци, примерно…

  Отговор
 • 05.07.2016 в 12:25
  Permalink

  Първо, няма достатъчно на често автобуси. Второ, не навсякъде на спирките има разписания, което е нелепо. Трето, понякога ми се налага да пътувам посока мола, и за да взема автобус трябва да извървя половината разстояние или да сменя 3 автобуса за по 1 спирка. Някой да се заеме с преустройството на линиите, ако трябва да е драстично. Ще дам пример София, където въпреки големите разстояния (сравнение с Велико Търново), не се налага да смениш повече от 2 автобуса или автобус и метро, за да стигнеш до някой по-далечна „дестинация“ от квартала, в който си.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!