796 първокласници са записани в училищата в община Велико Търново

В Самоводене няма нито един първолак, в Леденик са двама, в Церова кория и Балван по трима

 

796 ЗАЯВЛЕНИЯ ЗА ПОСТЪПВАНЕ В ПЪРВИ КЛАС СА ПОДАДЕНИ В УЧИЛИЩАТА НА ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ДО МОМЕНТА. Броят на децата, които са били обхванати в задължително обучение на 6 години в целодневните детски градини, е 545, а тези, които се подготвят в полудневните детски градини към училищата, са 126, показва справката на дирекция „Образование”. Според ГРАО броят на подлежащите на задължително обучение в първи клас е 852-ма, но разликата идва от факта, че има семейства, които са напуснали общината, а някои и страната въобще. Училищата в общината са 17 и в две от тях няма да има първи клас.

До момента са сформирани 34 паралелки за първи клас, като по традиция най-избираните училища остават СОУ „Емилиян Станев” и двете основни училища „Бачо Киро” и „Св. Патриарх Евтимий”. За новата учебна година те са сформирали по шест паралелки. 183 деца са записани в най-голямата гимназия в областта, която носи името на Емилиян Станев. В ОУ „Св. Патриарх Евтимий” са подадени 150 заявления, а в „Бачо Киро” – 184.

Четири паралелки е успял да сформира директорът на СОУ „Вела Благоева” Ангел Янчев, който е записал 75 първолаци досега.

ОУ „Димитър Благоев” и ОУ „П. Р. Славейков” в старата столица и ОУ „Д-р Петър Берон” в Дебелец ще започнат учебната година с по две паралелки при най-малките. Един първи клас е събран в ОУ „Христо Ботев”, където са се записали 11 деца, и СОУ „Владимир Комаров” във Велико Търново, където класът ще е от 23 ученици. В Ресен и Килифарево също е сформиран по един първи клас.

Само двама са първолаците, които ще прекрачат училищния праг в школото в Леденик, и по трима ученици ще посрещнат училищата в Церова кория и Балван. Шест деца ще тръгнат в първи клас във Водолей. В тези села ще се наложи първолаците да учат в слети паралелки. На 15 септември тази година няма да има нито един първокласник в Самоводене и в търновското СОУ „Г. С. Раковски”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *