39 четения

Бране на ягоди във Великобритания и гъби в Ирландия хит в региона

Десетки от региона берат ягоди и гъби във Великобритания и Ирландия. Форумите са пълни с информация за великотърновци и горнооряховчани, които са се установили на Острова и дават напътствия на други желаещи.

Между 1000 и 1500 паунда си докарва на месец един добър берач. Връзката с работодателя става чрез познати, които работят в момента, или директно с обява. Самите собственици са изградили жилища с леки конструкции край самите ягодови масиви и настаняват безплатно желаещите да се трудят.

„Храната е много по-евтина, а работата не е тежка. Около 200 паунда излиза месечно яденето и остават средства за развлечения”, разказва 28-годишният Христо Тодоров, който от три седмици е в малко градче край Нюкасъл. Младежът е помогнал и на трима свои приятели да дойдат и да започнат работа. „Тук сме за по три месеца, но се изкарват добри пари. Не съм решил още дали да се върна, или да остана и да опитам да си намеря друга работа. Ако не успея, ще имам 5 – 6 хил. лв., за да изкарам зимата у нас”, обяснява той и допълва, че доскоро е получавал по 400 лв. в малка фирма за дограма в болярския град.

Доста нашенци се препитават и чрез бране на гъби в стопанства на територията на Ирландия. Там обаче възнагражденията са по-ниски, но пък шансовете за оставане впоследствие са доста големи.

С. МАРИНОВ

Един коментар за “Бране на ягоди във Великобритания и гъби в Ирландия хит в региона

  • 05.07.2016 в 16:03
    Permalink

    Няма кой да ги вземе за постоянна работа , като не знаят две думи на кръст на английски, да не си правят илюзии , ще се дупят на ягодите и зелките , за друго не стават.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!