3 четения

Възстановчици от пет държави идват за фестивала „Ежедневието на средновековен Търновград”

12 ГРУПИ ЗА ИСТОРИЧЕСКИ ВЪЗСТАНОВКИ ОТ БЪЛГАРИЯ, СЪРБИЯ, РУМЪНИЯ, РУСИЯ И УКРАЙНА СЕ СЪБИРАТ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО СЛЕД МЕСЕЦ ЗА международния фестивал „Ежедневието на средновековен Търновград“. Всички демонстрации, възстановки на битки, бит, кухня, занаяти, изкуства ще се случват на Царевец. Организатор е Община Велико Търново съвместно с Регионалния исторически музей и дружество „Традиция” в старата столица.

Какво се е случвало през XII – XIV век и как са живели българите и европейците тогава, ще видят всички, които се качат на Царевец. Това е времето на династията Асеневци, която съживяват с реконструкциите си родните групи. Тази година във Велико Търново ще дойдат пpeдcтaвитeли нa дружествата „Традиция” oт цялaтa cтpaнa, двете варненски сдружения „Чигот“ и „Авитохол“, MODVS VIVENDI от София, наемната дружина „Барадж”от Пазарджик, проектът на Асеновград „Св. Лазар”, средновековна крепост „Туида” от Сливен, клубът за средновековни военни изкуства „Ратина” в Сливен и много свободни реконструктори от страната и чужбина. Чуждите групи са Beli orlovi от Белград, Съpбия, Ursului brun от Букурещ, Рyмъния, „Дружина Тверь” от Твер, Русия, и Al’entrada от Киев, Укpaйнa.

Всички те ще покажат средновековния бит в лагери, построени по източен и западен образец, оборудвани палатка, шатра и юрта със съответните за периода вещи. Ще има средновековни занаяти, като тази година занаятчиите ще премерят сили и умения в три състезания – за най-добър тъкач, най-умел шивач и най-сръчен майстор на стрели за лък. Ще има и средновековна кухня, бойни демонстрации и за първи път в крепостта ще се проведат двубои с меч между воините от различните групи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!