6 четения

В 35 търновски села вървят ремонти по програмата „Местни инициативи“

УСИЛЕНИ РЕМОНТНИ ДЕЙНОСТИ КИПЯТ В ТЪРНОВСКИТЕ СЕЛА ПО ПРОГРАМАТА „МЕСТНИ ИНИЦИАТИВИ”, а всички проекти ще трябва да бъдат завършени до октомври тази година, информира председателката на Сдружението на кметовете и кметските наместници в общината Благовеста Факирова.

Тази година общинският бюджет отпусна рекордно голяма сума от 400 000 лв. за проектите на селата, а програмата в момента се реализира в 35 от общо 36-те населени места, като само Водолей не се е включило.

В 24 от селцата пък, както и в град Килифарево, се изпълняват проекти по пътната инфраструктура, която е приоритетна за настоящото 6-о издание на „Местни инициативи“. Във Велико Търново програмата стартира преди 6 години със скромния бюджет от 50 000 лв. и за този период са реализирани стотици обекти.

Според Благовеста Факирова селските управници в момента разполагат с повече средства за асфалтиране, изкърпване на дупки, полагане на трошляк, оформяне на тротоари, площадни пространства и детски кътове за игра. Най-скъпият проект се реализира в село Хотница, където се асфалтира улица за 15 500 лв., а в различните населени места на общината самоучастието варира между 8 и 25% в зависимост от големината на населението.

Инфраструктурни проекти се реализират в селата Момин сбор, Велчево и Буковец. В Буковец освен това се прави и нова автобусна спирка. В Къпиново се изгражда детска площадка, а в Шереметя ще бъдат отводнени две улици, които създават редовно проблем на жителите при валежи. В Балван се изгражда парно отопление на пенсионерския клуб и кметството. В Шемшево няколко пътни отсечки се посипват в трошляк, както и в Леденик, които ще бъдат асфалтирани следващата година. В Килифарево „Местни инициативи“ продължава миналогодишен проект за изкърпване на дупки чрез метода печматик…

Елена ЧАМУРКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!