6 четения

Номиниран за „Грами“ саксофонист идва за джаз феста във Велико Търново

НОМИНИРАНИЯТ ЗА „ГРАМИ“ САКСОФОНИСТ ОЛЕГ КИРЕЕВ ЩЕ СВИРИ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО В ДНИТЕ НА ДЖАЗ ФЕСТИВАЛА, който започва в петък в старата столица. Олег Киреев е от Башкирия и е пионер в интерпретациите на джаз, съчетани с етноелементи, заради което е номиниран за наградите „Грами“. Негови композиции ще звучат в първия фестивален ден съвместно с контрабасиста Бранко Маркович от Сърбия, обяви Емил Костурков, председател на фондация „Дикси джаз фест“, организатор на проявата.

Деветото издание на престижния музикален форум събира водещи джаз музиканти от България и света. Фестивалните вечери ще бъдат открити от Александров Рагтайм бенд и ще бъдат закрити от регелегендата Зафая. За почитателите на джаза тази година в старата столица ще свирят италианката Федерика Коланджело, която идва заедно с българските си колеги: Александър Логозаров – китара, Борислав Петров – барабани, Михаил Иванов – контрабас. На сцената ще излязат и домакините от Royal Dixie Band и приятелите им от Alexandroff Ragtime Band, Надя Тончева & Hot club de Plovdiv. Всички концерти са на откритата сцена в Летния театър в парк „Марно поле“.

През фестивалните дни по улиците на старата столица отново ще премине джаз автобусът на Royal Dixie Band, ще бъде открита и поредната изложба от кадри на търновски фотографи от предишните години на феста.

И тази година в рамките на фестивала ще има „Джаз за децата на Велико Търново”. На 8 юли е концертът, в който публиката ще чуе популярни детски песни в джазов аранжимент, както и любими пиеси от джазовата класика. Тогава всички деца ще могат да импровизират заедно с музикантите, да се запознаят с инструментите и най-вече да се забавляват, превръщайки джаза в игра.

С децата на Велико Търново ще свирят: Венци Благоев – тромпет, Станислав Арабаджиев – пиано, Димитър Благоев – китара, Димитър Шанов – контрабас, Невена Григорова – барабани.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!