122 четения

НОСТАЛГИЯ. В забравената от властта Нова Върбовка пазят първия трактор „Универсал“ от ТКЗС-то

Тодор Илиев кметува четвърти мандат

НОВА ВЪРБОВКА СИ ИМА СВОЕОБРАЗЕН НОСТАЛГИЧЕН СПОМЕН ОТ МИНАЛОТО – тракторче от 1946 година, което е сложено на постамент и стои пред руините на бившето ТКЗС вече десетилетия. Машината е руска от марката „Универсал“ и на никого не му е идвало на ума да го махне. Другата забележителност в стражишкото селце е огромният паметник на площада с имената на загиналите във войните местни жители, който бил ремонтиран преди 6 години.

В селото живеят около 200 жители, а избирателите са с 20 души по-малко. Най-голямата къща е на единствения арендатор Тодор Тодоров, който се захванал да гледа ягоди и малини, но масивите бяха в бурени, макар да се твърди, че имало реколта. От години, естествено, тук няма училище и детска градина, 10 деца ходят на училище в Камен, което е само на няколко километра и където има и аптека. Градският транспорт пък е свързан само с Горна Оряховица и автобус по тази дестинация върви три пъти седмично. Ако с автобус искаш да отидеш във В. Търново, трябва да се прикачиш от Горна Оряховица.

Селцето се управлява от 2003 г. от кмета Тодор Илиев, който вече е на 57 години. Макар да е първенец на селото вече четвърти мандат, селото е забравено от властта. Едва сега има идея да се ремонтира църквата, която няма поп. Тепърва се замисля ремонт на помещение за пенсионерски клуб, тепърва може да се прави ремонт на пътя, да се слага улично осветление по центъра. Бебе не се е раждало незнайно откога, пак оттогава не е правена и сватба тук.

„Аз съм от това село и училище няма от години. Учих тук до 5 клас, после го закриха и отидох в Камен. След това сградата стана детска градина, която съществува до 2006 г. Помня обаче времето, когато селото беше пълно с хора, имаше краварник, овце, но сега всичко е замряло. Единствено работа дава арендаторът“, тъжно разказва кметът Илиев.

Сега в Нова Върбовка има две социални програми за заетост – за млад санитар и за домашен помощник. Те дават хляб на двама души. Те пък се грижат за неможещите да си купят хляб и лекарства.

Нели СУКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!