4 четения

Общината предлага училището в Церова кория за защитено

ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ „П. Р. СЛАВЕЙКОВ” В СЕЛО ЦЕРОВА КОРИЯ ДА БЪДЕ ВКЛЮЧЕНО В СПИСЪКА СЪС ЗАЩИТЕНИТЕ УЧИЛИЩА В БЪЛГАРИЯ, ИСКА ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ОТ МИНИСТЕРСТВОТО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА. Школото е с такъв статут и сега, но списъкът със защитените училища се обновява всяка година, затова се налага дирекция „Образование” всяка година да обосновава искането си пред ведомството на Меглена Кунева.

Ако бъде закрито училището в Церова кория, поне 10 ученици, които подлежат на задължително образование, ще пътуват повече от 20 км, за да стигнат до най-близкото школо, което е ОУ „Д-р Петър Берон” в Дебелец.

ОУ „П. Р. Славейков” приема учениците на Къпиново, Миндя и Пчелище и разполага с много добра материално-техническа база – физкултурен салон, на който биха завидели много училища от по-малките общини, стол с кухненски блок, два компютърни кабинета, просторен и добре поддържан училищен двор.

41 са били учениците през миналата година в училището. Четири са децата от селото, от Къпиново пътуват 24, от Пчелище – 9, от Миндя – четири. Те са били обхванати в четири паралелки – две в начален етап с 15 ученици и две в прогимназиален етап с 26 ученици. В училището функционират и две полуинтернатни групи – в начален етап и прогимназиален етап.

В селото работи целодневна детска градина, която на същия принцип обслужва населението от околните села и ползва училищен превоз за децата.

Ако Министерството на образованието включи школото в Церова кория в списъка със защитените, то ще получи 25 000 лв. допълнително към бюджета си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!