108 четения

О.р. полковник Стефан Калчев: „Ще дам общината на съд и ще запозная премиера Борисов как се правят обществени поръчки във В. Търново”

На последното заседание на Общинския съвет о.р. полковник Стефан Калчев, директор на „Авангард СОД“, от трибуната запозна местния парламент със серия от смущаващи факти около поръчката на Община Велико Търново за охраната на парк „Света гора“. Стефан Калчев е категоричен, че ще даде общината на съд и ще запознае лично премиера Борисов с това как се правят обществени поръчки във Велико Търново. Той е опитал няколко пъти да се срещне с кмета Даниел Панов, но според думите му градоначалникът е избягвал контактите с него. Стигнало се е даже дотам, да бъде изгонен от охраната на общината, заради което е депозирал жалби до прокуратурата и директора на ОД на МВР. След изказването си по случая в местния парламент Стефан Калчев потърси и „Борба”.

С КМЕТА ДАНИЕЛ ПАНОВ СЕ ПОЗНАВАМЕ ОТДАВНА. Още преди пет години той дойде в офиса ми в „Телепол“ тогава, за да разговаряме как мога да му помогна за изборите. Ангажирахме се, след като го съгласувах с ръководството. Детайли няма да споменавам, само ще кажа, че от наша страна нямаше проблеми и бяхме коректни. Няма начин как да не го потвърди и той. Помня думите му: „Ние сме офицери, трябва да се подкрепяме!“. Никога нищо не съм поискал в замяна. В началото на тази година реших да участвам в обществена поръчка, която Община Велико Търново организира. Много познати ме съветваха да не се занимавам, защото нещата са „уредени” предварително и само ще загубя нерви и средства, но въпреки това с моя екип взехме документи.

Когато ги купувахме и подготвяхме, мнозина ме предупреждаваха, че ще спечели „Велттед“. Аз обаче спорих, защото знаех, че фирмата е имала доста издънки покрай обира на музея, както и в парка „Света гора“, който тя охраняваше с пряко договаряне, преди да бъде направена обществената поръчка. Платих 2 хил. лв. депозит и в края на зимата подадохме офертата си. На 3 февруари се отвориха пликовете на участниците за позицията „Охрана на парк „Света гора“. Преди да подготвя нашето предложение, около месец съм ходил на терен. Целта ми бе да наблюдавам как се пази паркът, да оформя стратегия и проект за защитата му. Никога, докато бях там, не съм виждал нито един охранител на „Велттед“, нито техен автомобил, което бе красноречиво доказателство, че обектът се пази фиктивно.

ОЩЕ В НАЧАЛОТО ОТСТРАНИХА ЕДИН ОТ УЧАСТНИЦИТЕ, ЗАЩОТО ПЛИКЪТ ИМ НЕ БИЛ ЗАЛЕПЕН. СЪЩЕВРЕМЕННО ТОВА БЕ УСЛОВИЕ ЗА ПОДГОТОВКА НА РЕКВИЗИТА И за мен бе странно как така участваш в крупна поръчка, а да не обърнеш внимание на такъв важен детайл. По-късно ми обясниха, че това е един от формалните подходи да се премахне кандидат. Някой просто отлепя пликовете и те вече са незалепени, а комисията го отчита. От февруари до юни чаках повече от четири месеца кметът да направи заповед за класиране. Интересувах се какво се случва, защото не знаех кой печели, какво се случва с офертата ми. Беше ми обяснено, че комисията имала много работа. „Каква ти работа“ – да отворят няколко плика и да прочетат по две страници?! Накрая обаче стана ясно за какво е било забавянето. Устно ми съобщиха, че също съм бил отстранен. Настоях за документ, но такъв не получих. Според комисията трябвало да покажа, че екипът ми имал телефони. Конкуренцията от „Велттед“ дала документ, че поддържа 20 телефона, а при мен били 14. Съвсем друг е въпросът, че фирмата ми има над 100 мобилни устройства, отделно ползва радиотелефони и т.н., което е практика при всички реномирани охранители. Така или иначе обаче намериха, че по този показател ще се захванат, и са ме отстранили. Реално аз дадох много по-обстоен проект за действие в обекта и доста по-ниска цена, но това не бе от значение явно.

ФИРМАТА „ВЕЛТТЕД“, КОЯТО БЕ ОБЯВЕНА ЗА ПОБЕДИТЕЛ, реално ще получава по 10 хил. лв. месечно. Отделно взима от общината още по 12 хил. лв. на месец заради сигнално-охранителните системи, които е монтирала. Чисто се получава по близо 22 хил. лв. Изводите си правете сами. Само ще попитам г-н кмета дали, ако съпругата на собственика Калина Широкова не бе зам.-председател на Общинския съвет и не подкрепяше г-н Панов, щяха да им дадат поръчката? Не намирам за морално един общинар да получава общински обекти, и то при такива обстоятелства и манипулации. За останалото си има компетентни органи, които ще сезирам.

3 коментара за “О.р. полковник Стефан Калчев: „Ще дам общината на съд и ще запозная премиера Борисов как се правят обществени поръчки във В. Търново”

 • 05.07.2016 в 19:32
  Permalink

  Gospodin Kalchev, prosto ne e tryabvalo da si davate parite za truzhnata dokumentaciya… pone tyah ste mozheli da ne izgubite… Turnovo e sred gradovete s nay-dolnoprobnoto vruzkarstvo!!!

  Отговор
 • 06.07.2016 в 11:53
  Permalink

  Бедни ми и наивен г-н Калчев…офицерство…чест в „нашия“ кмет!

  Отговор
 • 06.07.2016 в 22:20
  Permalink

  Честноста или я имаш или не. Жалко е , че за пустите пари хората се настройват един срещу друг и живеят лошо , а искаме здрава нация. Децата да спортуват и да се учат на добри обноски, да не крадат. А какво става тези дето го искат първи постъпват нечестно. Горния Г-н Калчев как ще се защити срещу тези безчестие. Дано Господ преведе.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!