8 четения

Село Мусина влезе в книгата „Села и туризъм – посоки за пътешествия из България“

ПАВЛИКЕНСКОТО СЕЛО МУСИНА ВЛЕЗЕ В КНИГАТА „СЕЛА И ТУРИЗЪМ – ПОСОКИ ЗА ПЪТЕШЕСТВИЯ ИЗ БЪЛГАРИЯ“. Тя е най-новото издание на българския книжен пазар със съвети за селски туризъм в страната.

Авторите Анна Пелова, Гавраил Гавраилов и Михаил Михов са посетили 34 села и разказват за уюта, историята и съвремието във всяко от тях. В статията за Мусина са представени съществуващите легенди за основаването му, за карстовите образувания в местността Понорите и за археологическото наследство. Авторите са споменали и близостта на селото с Античния керамичен център, който остава единствен по рода си обект в Източна Европа – производствен център за керамика от II – IV сл. Хр.

Книгата „Села и туризъм – посоки за пътешествия из България“ обхваща нови възможности за пътуване и общуване под мотото „Завръщане към земята“. Авторите са описали гостоприемството на българите, традициите на траките, нестинарство и възможностите за винотерапия, развитието на темата за наследството на първобългарите и събитийния туризъм. Важен момент са темите за чистата храна и съхраняването на старите местни сортове плодове и зеленчуци. Всяка статия е символичен вход към конкретен туристически регион. Има много местни легенди и скрити бисери, любопитни факти за фолклорните и кулинарните традиции, интересни сравнения между етнографските групи и различните социални модели на българските села. За любителите на пътешествията има ценни насоки и практични съвети.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!