60 четения

250 изпълнители участваха във фестивала „Шарено пиле петровско“ в Церова кория

ПОВЕЧЕ ОТ 250 ИЗПЪЛНИТЕЛИ ОТ 13 НАСЕЛЕНИ МЕСТА УЧАСТВАХА В ПЪРВИЯ ФОЛКЛОРЕН ФЕСТИВАЛ „ШАРЕНО ПИЛЕ ПЕТРОВСКО” през почивните дни в Церова кория.

Домакините от танцовите формации „Радомира“ и „Радомира International“ са дали старт на фестивала, продължил с часове в лятната градина на селото. Само участието на „Радомира International“ е направило фестивала международен, защото в групата участват танцьори от пет националности – Украйна, Англия, Полша и Холандия. Специално за шарения празник танцьорите са се появили на сцената с обновена визия. Всички групи, дуети и индивидуални изпълнители получиха освен грамота за участие, сувенир с логото на фестивала, питка, пиле и цветя, така и награди от кмета на селото – за най-многобройни участници от едно населено място; petleto (2)за автентична носия; за най-темпераментна група; за най-възрастен участник; за най-малък индивидуален изпълнител.

Още повече цвят на събитието са придали и шарените каручки и цветарници на семейство Марколескови. В Дневния център в Церова кория е била открита и изложба от предмети за бита и автентични костюми от д-р Павлин Чаушев, преподавател по етнология в катедра „Нова и най-нова история” при ВТУ. За първи път е била показана и най-новата придобивка за селото – огромно релефно пано с характерни къщи и архитектурни елементи от Церова кория. Паното е с размери 12 на 3 метра е дело на Албина Нестерова, а средства за него са били събирани в продължение на три месеца.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!