13 четения

50-годишен водопровод отприщи река в центъра на В. Търново

За шести път ремонтират един и същи участък

ЗА ШЕСТИ ПОРЕДЕН ПЪТ САМО ЗА ПОСЛЕДНАТА ГОДИНА АВАРИРА ВОДОПРОВОДЪТ В УЧАСТЪКА ПРЕД СЪДА И УЛ. „БЪЛГАРИЯ“. Река бликна пред централния пазар на Велико Търново още в ранни зори и принуди намесата на екипи на водния оператор „ВиК Йовковци“ да блокират трафика с помощта на полицията, за да я отстранят. Даже и за неспециалистите се вижда, че допотопната етернитова тръба се е спукала точно на мястото на предишна кръпка. „Няма какво да направим, водопроводът е на решето, а загубите тук на места надхвърлят 70%. Можем само да ги отстраняваме“, коментираха от водната компания, без да крият факта, че това им е шестият поред ремонт на едно и също място за година време.

Според експерти от строителната дирекция на Община В. Търново тръбите по ул. „България“ са толкова амортизирани, че на някои участъци си тече перманентно и загубите са огромни и достигат 2/3 от оттока. Системата е полагана преди половин век и плаче за тотална подмяна.

ДРУГ ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ПРОБЛЕМЕН УЧАСТЪК ЗАРАДИ СКАПАНА ВиК МРЕЖА Е УЛ. „МАРМАРЛИЙСКА“. По тази причина от общината не преасфалтират цялата улица. Тук в близост до бившия битак са регистрирани рекордните 17 поред пробива на едно и също място за година време. Стига се даже дотам, че в платното се пробиват дупки, за да се прави байпас на тръбите, а отгоре не се запечатва, в очакване на нова авария.

Улиците „България“ и „Мармарлийска” и амортизираната им канализация са своеобразен инженерен парадокс. Вече толкова години Община В. Търново и „ВиК Йовковци” не могат да се стиковат и да подменят водопровода. Така и двете институции наливат пари за ремонти при аварии тук. ВиК системата по водния проект минава под кръстовището на „Победа” и подменените тръби стигат само на десетина метра навътре по „Мармарлийска”, прикачвайки се към старите корозирали и надупчени тръби.

ЗАСЕГА ВЕЛИКО ТЪРНОВО СЕ РАЗМИНАВА С ВТОРИЯ СИ ВОДЕН ПРОЕКТ, с който трябваше да се сменят всички допотопни тръби в центъра и по „България“.

Стилян НАЙДЕНОВ

2 коментара за “50-годишен водопровод отприщи река в центъра на В. Търново

 • 05.07.2016 в 13:47
  Permalink

  има още една река от парка колю фичето надолу по ул.“толедо“. стана на няколко месеца.

  Отговор
 • 05.07.2016 в 16:05
  Permalink

  Нали подменяха целия водоповод преди 1-2 години , пак яко крадене е падало

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!