394 четения

Къща в Джулюница е оазисът на медицинските светила доц. Ганчо Ганчев и д-р Мадлен Кокева

Почетният гражданин на Лясковец в кариерата си е срещнал над 500 000 пациенти, а съпругата му е от пионерите в страната в естетическата медицина

ПРЕЗ АВГУСТ ДОЦ. ГАНЧО ГАНЧЕВ И Д-Р МАДЛЕН КОКЕВА ЩЕ ОТБЕЛЕЖАТ 44 ГОДИНИ, ОТКАКТО СА ЗАЕДНО. ДВАМАТА ЛЕКАРИ СА ДОКАЗАНИ СПЕЦИАЛИСТИ В СВОЯТА ОБЛАСТ И ПРИМЕР ЗА СТАБИЛНО СЕМЕЙСТВО, съхранило изконните български добродетели. Той е един от най-утвърдените патоанатоми в България, а тя – дерматолог, занимаващ се с естетична медицина. Неотдавна доцентът бе удостоен с приза „Почетен гражданин на Лясковец”, тъй като е родом от село Джулюница. Д-р Кокева пък е родена в Габрово, но откакто животът я среща в първи курс на следването й по медицина с нейния съпруг, определя като свой душевен дом къщата им в родното му село. Двамата споделят, че често пътуват до Търновския край, за да се насладят на красотата и спокойствието му.

Работното място на доц. Ганчев вече 41 години е Националният онкологичен център в София, където се занимава всекидневно с диагностика на онкоболни пациенти. Другият аспект на работата му е научноизследователският в областта на вирусната и химичната карцерогенеза и имунотерапията на рака. Тази негова дейност е отразена в над 120 научни публикации, повечето от които в най-престижните онкологични световни списания. Има съвместни разработки с лекари от Италия, САЩ и други страни. Участвал е в редица симпозиуми и конференции, член е на най-престижните световни организации и дружества. От началото на своята КАРИЕРА ДО ДНЕС Е СРЕЩНАЛ НАД 500 000 ПАЦИЕНТИ, НА КОИТО Е ПОСТАВИЛ ДИАГНОЗИ, И СРЕДНО 100 000 ЧОВЕКА ОТ ТЯХ СА ЖИВИ И ЗДРАВИ ВСЛЕДСТВИЕ НА НЕГОВАТА РАБОТА.

Съпругата д-р Мадлен Кокева е специалист по естетична медицина и има повече от 20 години опит в тази сфера. Преглежда пациенти в столична клиника и в свой частен кабинет във Велико Търново. Споделя, че когато завършила медицина, имала желанието да се реализира в областта на акушерството и гинекологията или анестезиологията. По онова време обаче било трудно да се намери място за специализация по тези дисциплини в София. ПОЧТИ 4 ГОДИНИ ОБСЛУЖВАЛА ПАЦИЕНТИ В ТРИ СЕЛА НА ЗАПАДНАТА ГРАНИЦА, КЪДЕТО СЪВМЕСТЯВАЛА ФУНКЦИИТЕ НА ЛЕКАР, МЕДИЦИНСКА СЕСТРА И ФАРМАЦЕВТ. „Това е една много сериозна школа, защото тестваш познанията си във всяка сфера на медицината. Пациентът разчита единствено на теб и много често се случваше първите месеци да прекарвам свободното си време в препрочитане на дебелите медицински книги, за да съм сигурна, че съм поставила правилна диагноза”, спомня си тя. След това започнала работа в Ленинския районен съвет в София, където била ангажирана като главен специалист по майчино и детско здравеопазване. „В онзи момент към общината се числяха жк „Младост”, „Студентски град” и „Горубляне”. Имаше остра нужда от детски кухни и организирах издаването на две такива – в жк „Младост” и в „Студентски град”, разказа тя. Д-р Кокева ръководела 26 детски заведения, ясли и училищни здравни служби. Успоредно с това завършила първата си специалност „Социална медицина. Организатор на здравеопазването” и веднага се записала за втора специалност „Дерматология и венерология”, която успешно финализирала в срок. Тогава изникнала и възможността да изкара курс по естетична медицина. Била известно време в чужбина, където се запознала със спецификата на тази област. Останала силно впечатлена от модерните лазерни технологии, с които се работело, и прозряла неограничените възможности в тази посока. Ето защо през 1998 година тръгнала по този път.

„ТВЪРДЯ, ЧЕ СЪМ ЕДНА ОТ ПЪРВИТЕ В СТРАНАТА, КОИТО ЗАПОЧНАХА ДА ПРАКТИКУВАТ ЕСТЕСТИЧНА МЕДИЦИНА, КОГАТО ТАЗИ СПЕЦИАЛНОСТ БЕШЕ НЕОЦЕНЯВАНА И ДОСТА НЕПРЕСТИЖНА. На такава като мен гледаха дори снизходително”, подчерта тя.

Д-р Ганчев и д-р Кокева са постигнали сериозни успехи в професията, но това всъщност ги мотивира да продължават да се развиват и занапред. „Сега е моментът да работим още по-отдадено, защото времето на влюбване отдавна отмина, между нас има доверие, обич, приятелски взаимоотношения и взаимопомощ, двете ни деца вече са големи – нямат нужда от нашите непрекъснати грижи, и сме на 100 процента отдадени на работата. Всеки ден има нови открия, с които не пропускаме да се запознаем”, казва д-р Кокева.

„Успоредно с диагностицирането продължавам научната си дейност, като всяка година целта ми е да имам по няколко нови публикации. В момента правим опити с различни препарати за потискане действието на тютюневите канцерогени. Искахме да въведем нови методи за ранна диагностика на рака чрез кръвен тест и светлинни микроскопи. Липсата на средства и недоразумение с Министерството на здравеопазването не позволи това да се случи”, сподели доц. Ганчев. Той заяви, че новозаболелите от рак непрекъснато се увеличат и статистиката става все по-стряскаща.

„ПРЕДИ НЯКОЛКО ГОДИНИ НОВООТКРИТИТЕ ОНКОЛОГИЧНО БОЛНИ БЯХА ПОД 30 000, А СЕГА СА БЛИЗО 40 000 ГОДИШНО. Това се дължи на замърсеността на околната среда с химични канцерогени, като азотни торове, различни химикали за бита и т.н. Увеличава се ракът на женската полова система, млечната жлеза, белия дроб – в пряка връзка с тютюнопушенето, ларинкса, хранопровода, пикочния мехур, бъбреците. Необходимо е да се намали броят на пушачите. В САЩ забраниха пушенето на обществени места и заболеваемостта намаля с 2 млн. души. В България има забрана, но не се прилага стриктно”, заяви патоанатомът. Според него държавата спешно трябва да въведе програми за профилактични прегледи за рак на шийката на матката и всички лигавици на човешкото тяло.

Съпругата му сподели, че общуването с него е много интересно, защото той е като една жива енциклопедия и винаги когато се съмнява за нещо и се обърне за съвет, знае, че ще получи най-добрия отговор. „Специалността му обхваща всички области на медицината и често се консултирам с него, когато имам подозрителни случаи – например колебания за меланом. Все по-често се наблюдава това заболяване”, заяви тя.

И макар да приемат работата си за хоби, като всяко нормално семейство в свободното си време се отдават на заслужена почивка. Единодушно определят за любима дестинация къщата си в село Джулюница. Това е мястото, което им помага да се разтоварят от тежките отговорности и напрегнатото ежедневие. Казват, че обичат да пътуват и по света.

„Като студенти имахме скромни доходи и не можехме да си позволим почивки в чужбина. Летата ги прекарвали в Джулюница, където отглеждахме зеленчуци. Младостта ни беше хубава, но не беше изпъстрена с романтика. Години по-късно наши приятели, лекари в САЩ, ни поканиха на круиз в Панамския канал. Това считам за сватбеното ни пътешествие, макар и закъсняло”, разказва шеговито д-р Кокева. Оттогава винаги когато имат възможност да отсъстват повече време, не пропускат да посетят някоя световна екзотична дестинация.

МНОГОКРАТНО СА ИМАЛИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАБОТА В ЧУЖБИНА, НО НЕ МОЖЕЛИ ДА СИ ПРЕДСТАВЯТ ЖИВОТА ТАМ. „Ние сме родолюбци и не бихме заменили страната си за нищо”, категоричен е доц. Ганчев.

Той изрази притеснението си, че до десет години няма да има кой да лекува българите. Според него това се дължи на неправилната политика на обучение на студентите по медицина след дипломирането им, ниското заплащане и незаинтересоваността на младите хора към професията. „Около 500 доктори напускат всяка година България. Липсват високоспециализирани специалисти. Има заболявания, които вече няма кой да ги лекува. Време е Министерството на здравеопазването и ръководителите на болниците и институтите да прозрат това, за да изпращат лекарите си на обучение в чужбина”, апелира почетният гражданин на Лясковец.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимка Светослав СТЕФАНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!