8 четения

Лятната ваканция на Анджелика от Самоводене

Шестокласничката продава с майка си на пазара във Велико Търново

12-ГОДИШНАТА АНДЖЕЛИКА ГЕЦОВА ОТ САМОВОДЕНЕ, ВЪПРЕКИ КРЕХКАТА СИ ВЪЗРАСТ, ВЕЧЕ ЗНАЕ, ЧЕ НЕ Е СРАМНО ДА СЕ РАБОТИ, че трудът е начинът за честно преживяване и само с много усилия човек може да постигне мечтите си. Момичето е помощничка на майка си Веселина, която цял живот продава на кооперативния пазар във Велико Търново. Жената казва, че е довела за първи път дъщеря си на сергията още като бебе, докато била в детската количка. Целта й била Анджи да израсне, учейки се на труд, за да й бъде по-лесно занапред в живота. И двете отказват да бъдат снимани, защото се притесняват, че снимката ще навлече на 12-годишното дете подигравки от страна на връстниците му.

ШЕСТОКЛАСНИЧКАТА РАБОТИ НАРАВНО С МАЙКА СИ, ОБСЛУЖВА КЛИЕНТИТЕ, ВРЪЗВА СТРЪКОВЕ, ТЕГЛИ НА КАНТАРА И ПОДРЕЖДА ПРОДУКЦИЯТА НА ЩАНДА. Продава картофи, босилек и целина, които са тяхно семейно производство. До момента не е случвало да я излъжат при плащането, защото Анджи се справя отлично със сметките, без да използва електронен калкулатор. Твърди, че не се изморява от работата и е доволна от всичко, което има. „Не мечтая за нищо материално. Родителите ми са осигурили всичко, което имам”, увери тя. Казва, че никоя от приятелките й не работи и когато й остане свободно време, го прекарва в каране на колело. Това обаче не се случва толкова често, тъй като шестокласничката е плътно до майка си през целия работен ден.

„Изкарваме по 10 – 12 часа на ден, жегата не може да ни уплаши. Ако не работим, няма как да оцелеем”, споделя майка й Веселина. Двете пристигат всеки ден във Велико Търново в 9:00 часа с автобус и вечерта отново рейсът ги отвежда вкъщи. Тогава пък се захващат с домакинската работа, която също се отдава на трудолюбивото дете.

„Желая успех на всички, които си мислят, че със земеделие и търговия на пазара ще забогатеят. Изкарваме колкото за хляб”, подчерта отчаяно Веселина. Тя сподели, че едва смогват да покрият разходите си и са на ръба на оцеляването. Семената, препаратите и всички останали растителни защити са много скъпи. Това е положението в България – с честен труд толкова може да спечелиш”, коментира самоводчанката. Единствените помощи, които жената получава, са детските надбавки за Анджи. Въпреки непечелившата търговия Веселина никога не е помисляла да работи в чужбина.

„ОТНОШЕНИЕТО КЪМ НАС Е ГРУБО, ЧУВАЛА СЪМ ОБИДНИ ДУМИ по наш адрес. Невъзпитани са българите, не знаят да уважават труда на хората”, категорична е майката на 12-годишното момиче.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!