3 четения

Олимпийската шампионка по стрелба Весела Лечева – кандидат за президент на левицата?

ОЛИМПИЙСКАТА ШАМПИОНКА ПО СТРЕЛБА ВЕСЕЛА ЛЕЧЕВА СЕ ОКАЗВА ЖЕЛАН КАНДИДАТ ЗА ПРЕЗИДЕНТ ОТ МНОГО ТЪРНОВСКИ СОЦИАЛИСТИ, научи „Борба“ от свои хора в редиците на червената партия.

Неофициално евентуалната кандидатура на почетната гражданка на Велико Търново се коментира усилено, а социалистите се надяват, че Лечева може да бъде припозната като номинация не само от средите на БСП, но и от много по-широки среди в лявоцентристкото партийно пространство, както и в гражданското общество.

Според анализатори сега бил моментът столетницата да номинира тъкмо жена за най-високия държавен пост, още повече че от около два месеца начело на партията също за пръв път в историята й е жена – Корнелия Нинова. Дамска кандидатура би била явен знак, че партията разчупва стереотипа, търси сериозен и доказан човек, но разчита и на елемент на изненада, са част от аргументите в полза на Весела Лечева. Друг безспорен факт е, че бившата спортистка е диалогичен човек и кандидатурата й лесно би могла да бъде припозната от другия фактор в лявото пространство – АБВ. Преди две години, когато се учредяваше новият политически проект на предишния президент социалист Георги Първанов, мнозина анализатори пращаха тъкмо в средите на АБВ Весела Лечева. Лоялността й обаче към партията майка също се приема като положителен знак сред самите социалисти, за които доброто представяне, а защо не и категоричната победа на предстоящите президентски избори през есента са цел номер едно за възраждане доверието към БСП. Освен тези несъмнени аргументи в партията коментират и друг положителен факт – Лечева е доказан борец не само на спортния, но и на изборния терен. На миналите предсрочни парламентарни избори тя води мъжка битка и роди прецедент в цялата страна. Тогава Весела Лечева пожела сама да заеме последното, 16-о място в листата на БСП във Великотърновска област. Благодарение на перфектната си кампания олимпийската шампионка по стрелба събра рекорден брой от над 3000 преференции и така измести втория в листата и бивш областен управител инж. Георги Рачев. Лечева обаче се размина буквално в последната секунда с депутатски мандат, тъй като заради преразпределението на гласове БСП остана само с един народен представител в лицето на Мариана Бояджиева, а мандатът отиде при „Атака” въпреки далеч по-скромния им резултат.

Напоследък прави впечатление активността на Весела Лечева. Тя бе утвърдена за член на Националния съвет на БСП и при всяка възможност обгрижва не само структурите на партията във Великотърновска област. Нещо повече, амбициозната болярка все по-често взема отношение по национално значими теми, което мнозина политически анализатори виждат като евентуален намек за бъдещата й номинация.

Впрочем тези дни в партията приключи уникален вътрешнопартиен референдум за това кого социалистите искат за кандидат за президент. Вярно е, че в анкетата няма да се посочват конкретни имена, а само начинът, по който червените ще участват в изборите – сами или в коалиция, но пък анкетата е повод неофициално самите социалисти да обменят мисли в посока на конкретни личности.

Е. СВЕТОСЛАВОВА

Един коментар за “Олимпийската шампионка по стрелба Весела Лечева – кандидат за президент на левицата?

  • 07.07.2016 в 9:59
    Permalink

    Хайде престанете да я пишете шампионка, олимпийска вицешампионка е.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!