28 четения

Празник на Еленския балкан събра стотици туристи и любители на планината

За поредна година празникът събра стотици туристи и любители на планината, които изкараха чудесен уикенд сред прохладата и красотата на девствената природа.

Най-голямата група в събота се събра на центъра в село Мийковци, където организаторите – Община Елена и туристическото дружество, дадоха старт на проявите. Преди да поеме по нелекия маршрут към хижа „Чумерна“, пешеходната група се отправи към Данчова поляна, на която имаше ритуално откриване на най-новата придобивка в планината. Поляната е именувана на д-р Йордан Бояджиев, предпочитана от мнозина за къмпинг и отдих. На другия бряг на реката варненският хирург преди десетина години прави заслон в гората за почивка на семейството си, в който всеки планинар също е добре дошъл. За да се скъси с един километър разстоянието по десеткилометровата туристическа пътека от Мийковци до хижа „Чумерна“, преди време на това място ентусиасти свързват двата бряга на реката с минушка, която обаче с годините прогни и стана опасна за преминаване. С доброволен труд и материали от еленското туристическо дружество и буйновското горско стопанство възстановиха малкото дървено мостче, лентата на което прерязаха в събота кметът Дилян Млъзев, секретарят на ТД Стоян Димитров и д-р Бояджиев.

Пешеходците продължиха изкачването към върха. Въпреки жегата мераклии имаше и за традиционния велопоход, в който се включи и еленският градоначалник.

В следобедните часове край хижата бяха организирани игри и забавления за малки и големи. Над два часа продължи волейболната среща, която приключи 3:2 за отбор „По-добрите“, момчетата се включиха в състезанието по спортна стрелба. Еленският скаутски клуб премери сили в състезанието „Бързи, смели, сръчни“ и всички участници получиха награди и лакомства, осигурени от общината.

Най-малките правиха подарък за мама в мънистената работилница, други пък свое хвърчило с разноцветни цветя и пеперуди. Специално за гостите на хижата децата майсториха вкусни сладки, пълнени с бонбони „ала хижа Чумерна“. Вечерта не мина без лагерен огън и интересни истории край него.

В неделния ден празникът продължи на поляната пред хижа „Буковец“, където се проведе XI събор на пенсионерските клубове от север и юг на Балкана.

Сред дивната природа и вековните буки се надпяваха групи от 27 пенсионерски клуба от Еленско, Сливенско, Горнооряховско и Твърдишко. Събора откри еленският кмет инж. Дилян Млъзев, под чийто патронаж е проявата.

Мария СИМЕОНОВА

Снимка Даниела ДИМИТРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!