65 четения

Танцьорите на „Виргиния балет“ са четвърти на световните танцови финали в Джърси

НА ЧЕТВЪРТО МЯСТО В СВЕТА СЕ КЛАСИРАХА ТАНЦЬОРИТЕ НА „ВИРГИНИЯ БАЛЕТ“, КОИТО САМО ПРЕДИ НЯКОЛКО ДНИ СЕ ЗАВЪРНАХА ОТ СВЕТОВНИТЕ ТАНЦОВИ ФИНАЛИ В ДЖЪРСИ НA НOPМAНДCКИТE OCТPOВИ. Тимът на танцовата формация, която от години е част от Младежкия дом в старата столица, е бил единственият от България и затова е получил и правото да носи българското знаме при откриването на конкурса. Там седем от най-талантливите възпитаници на Виргиния и Сергей Казарини са танцували 10 хореографии, за които са спечелили квоти от българския квалификационен турнир Dance world cup Bulgaria 2016 в Плoвдив.

Кристин Сутрова, Девора Казарина, Елена Кирякова, Леа Попдончева, Сияна Маринова, Зорница Цонева и Мария Тейлър са се представили със солови хореографии, танцували са в дует, трио и два общи танца. Двете солови изпълнения на Кристин – Chear me up, и на Девора – „Силата се пробужда“, са получили между 79 и 82 точки от възможни 100. И двете танцьорки са влезли в топ 10 на най-добрите малки балерини в света, въпреки че са се разминали за малко с медалите. Елена Кирякова в стил хип-хоп е била най-малкият състезател в категорията си и се е състезавала с още 20 участници от целия свят, а Леа Попдончева е успяла да се класира за участие във balet (2)финалите с две свои солови хореографии – единият танц в стил класически балет, другият – национални танци, разказва Виргиния Казарина, която не крие гордостта си от представянето на нейните момичета. Ирландският танц на Леа, Девора и Мария е стигнал до четвъртото място в категорията. Журито е класирало на пето място хореографията „Два свята“, в която участват Сияна, Леа, Кристин и Девора, и на шесто танцът на Леа, Кристин, Сияна, Девора, Мария и Зорница – „Картини от Севера“.

ПОВЕЧЕ ОТ 4000 ДЕЦА И МЛАДЕЖИ ОТ 32 СТРАНИ СА СЕ КОНКУРИРАЛИ НА СВЕТОВНИТЕ ТАНЦОВИ ФИНАЛИ В ДЖЪРСИ. Представянето там става възможно едва след спечелването на квоти. Търновската формация отиде на островите, след като взе 28 златни медала на държавните финали в Пловдив. Това е четвъртият световен балетен конкурс, на който търновската формация на Младежкия дом участва. Малките балерини са представяли Велико Търново в Бpaйтън, Вeликoбpитaния, пpeз 2013 г., в португалския град Алгapвe пpeз 2014 г. и в pyмънcкaтa cтoлицa Бyкypeщ миналата година. Пътуването на балетната формация е било възможно със съдействието на кмета на общината Даниел Панов и Румен Петров, директор на Младежкия дом.

С. БОЯНОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!