Фестивалът в Авиньон набляга на актуалните теми от съвремието

70-ият фестивал в Авиньон – големият летен форум за европейския театър в Южна Франция, тази година предлага редица постановки, отразяващи днешната действителност, по-специално увеличаването на популизма и драмата с мигрантите, предаде Франс прес.

От 6 до 31 юли 40 постановки ще бъдат показани в рамките на официалната програма, а други над 1000 – извън нея.

Фестивалът ще бъде открит с представление на постановката „Залезът на боговете“ в импозантния Почетен двор на Папския дворец в Авиньон. Тя е с участието на трупата на „Комеди франсез“ и е адаптирана по едноименния филм от 1969 г. на Лукино Висконти. Иво Ван Хов, който често гостува на редица европейски сцени, се вдъхновил от историята за германско семейство, притежаващо стоманолеярни, върху които се опитват да сложат ръка нацистите. Става дума за своеобразно слизане в ада, което разкрива как цивилизовано общество става подвластно на варварството.

„Много са причините в политически план за създаването на този спектакъл днес – заяви Иво Ван Хов. – Навсякъде в Европа, но също в целия свят, се наблюдава увеличаване на популизма и на популярността на крайната десница.“

Полякът Кристиан Лупа представя постановката „Площадът на героите“ по едноименната пиеса на австрийския писател и драматург Томас Бернхард. В нея се говори как проф. Йозеф Шустер, който бяга от Австрия по време на аншлуса през 1938 г., се връща във Виена 10 години по-късно, за да се самоубие. Според Лупа постановката се включва в днешния контекст на увеличаването на ксенофобията и антисемитизма в Европа.

37-годишната белгийка Ан-Сесил Вандалем пък се е водила от голямото безпокойство във връзка с увеличаването на национализма в постановката си „Тъга“. Вандалем е авторка и на самата пиеса.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *