59 четения

50 кандидати за медицинския филиал във Велико Търново

ОКОЛО 50 КАНДИДАТ-СТУДЕНТИ СА ПОДАЛИ ДОКУМЕНТИ ЗА ДВЕТЕ СПЕЦИАЛНОСТИ ВЪВ ФИЛИАЛА НА МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ – ВАРНА, ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Първият етап от приема на документи приключи миналия ден. „При нас подават документи само тези, които искат да учат в двете специалности във филиала в Търново – „Медицинска сестра” и „Акушерка”. Но имаме кандидати, които са си пуснали заявленията и в Медицинския университет във Варна, защото искат да участват в класиране за специалности и към Медицински колеж – Варна, а така също и за другите филиали на вуза в Сливен и Шумен”, обясни зам.-директорът на филиала във Велико Търново Даниела Тасева.

Следващите дати за подаване на заявления за участие в теста и класирането в търновския филиал са от 11 до 15 юли. Допълнителните дни се наложили заради факта, че голяма част от зрелостниците все още не са получили дипломите си за завършено средно образование, признават от висшето училище. Тази година кандидатите за филиала са предимно току-що завършили дванадесетокласници, а не като миналата година, когато за място в двете специалности се бореха най-вече завършили в предишните години момичета и момчета или такива, които вече имат друга професия. На 16 и 17 юли ще се проведе подготвителният курс по биология, по времето на който кандидат-студентите ще решават предимно тестове точно във формата, в който е тестът на приемния изпит. Самият изпит е на 19 юли.

20 медицински сестри и 20 акушери приема и тази година търновският филиал на Медицински университет – Варна. Висшето училище има и квота за платено обучение – по четирима души за двете специалности.

Таксите за студентите по държавна поръчка са 800 лв. за година и 4265 лв., за тези, които влязат като платени студенти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!