142 четения

5000 любители на мотори и твърда музика идват за 10-ото юбилейно издание на „Мото-рок фест Велико Търново”

Игри с мотори, еротично шоу, концерти и много атракции готвят организаторите

ДЕСЕТОТО ЮБИЛЕЙНО ИЗДАНИЕ НА „МОТО-РОК ФЕСТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО“ ОЧАКВА НАД 5000 ЛЮБИТЕЛИ НА МОЩНИТЕ МАШИНИ И ТВЪРДАТА МУЗИКА в старата столица, съобщиха на пресконференция вчера организаторите Петър Стефанов, Мирослав Пашов и Цветан Цанев от мотоклубовете „Олд Бастардс” и „Хелс Ейнджълс”. Грандиозният фестивал ще се проведе от 7 до 10 юли на Паметника на Асеневци в старата столица и ще бъде уважен от около 2000 мотора от страната и чужбина, сред които рокери от Румъния, Сърбия, Македония, Гърция, Турция, Холандия, Норвегия, Германия и Австрия. Съорганизатор е Община Велико Търново, като фестивалът се провежда под патронажа на кмета Даниел Панов и е включен в културния календар на болярския град.

Музикалната сцена ще бъде изградена в подножието на Асеневци до Стамболовия мост, където ще бъдат разположени временни заведения за скара и бира, а входът е традиционно от 10 лв. По традиция събитието предлага много интересна музикална програма, която стартира четвъртък, 7 юли, от 21.00 ч. с „Шоуто на Пецата“ с участието на Милена Славова, Кольо от група „Обратен ефект“, Ерол от „Уикеда“ и Петър Станев от „Контрол”. На другата вечер посетителите на феста ще се насладят на изпълнители като Шеки и Тина и Светльо от „Легендите“, а в събота за рокерите и гостите ще забият сръбската банда „Айвар Млевен“ и групата „Хамърхед“, която е трибют на легендарната „Металика“.

Организаторите припомниха, че за десетте години на сцената на мото-рок феста са стъпвали едни от най-легендарните рокаджии в света, сред които Глен Хюз, Джо Лин Търнър, Удо от „Аксепт“ и Юрая Хийп. Тази година за малко събитието се размина с друга група от световна величина, каквато е „Саксън”, заради технически причини, но най-вероятно те ще дойдат догодина. Затова пък малката Крисия се очаква да взриви феновете с изпълнението си в събота вечерта на българския химн, както и на рок парче, обявиха организаторите на феста. По време на събитието гостите ще имат възможността да се насладят на аудио-визуалния спектакъл „Звук и светлина“, както и на многобройни рокерски атракции – еротично шоу, конкурси за най-красив мотор, атрактивно управление на двуколесно возило и на топатракцията, която за първи път ще се покаже в България – Poker Run.

Това е много популярна игра с мотори в САЩ, обясни Мирослав Пашов. Тя се състои от определени предварително точки на различни места в разстояние на около 30 – 40 км една от друга в района на Велико Търново, като участниците в играта карат мотори и на всяка една от тези четири или пет точки ги чакат хора, които държат тесте карти. На всяка една от точките рокерите теглят карти и на последната точка се вижда кой каква ръка е направил от изтеглените карти. Разбира се, печели играчът с най-силна ръка, като целта не е бързината, а картите.

ПО ТРАДИЦИЯ МОТОРИСТИТЕ И ТАЗИ ГОДИНА ЩЕ НАПРАВЯТ ПОЧЕТНА ОБИКОЛКА С ПОДНАСЯНЕ НА ВЕНЦИ ПРЕД ПАМЕТНИКА „МАЙКА БЪЛГАРИЯ“ И ФАКЕЛНО ШЕСТВИЕ до Царевец, а в небето над старата столица ще полетят 1000 светещи фенера в памет на загиналите в катастрофи мотористи, уточни Петър Стефанов. Официалното откриване ще бъде на 8 юли от 20,00 ч. от кмета на старата столица, гости от страната и чужбина, организатори и спонсори, ще има и водосвет. И десетото издание на феста ще мине под мотото за безопасно шофиране и толерантност между всички участници в движението по пътищата. Освен това събитието ще окаже активна подкрепа на електронното издание В ММ за кампанията им „Ние сме хора, а не донори“.

„Акцентът е върху това, че ние, макар и мотористи, сме обикновени хора, представители на различни слоеве на обществото – служители, адвокати, бизнесмени. Имаме семейства, деца, професии, защото обикновено, като се каже моторист, и хората разбират някакви състезатели по шосетата, които карат с 300 км в час и правят бели. Една от нашите цели е да покажем на търновци и на цяла България, че сме нормални хора, които просто имат хоби да карат мотори“, заявиха организаторите и допълниха, че сега обществеността е много по-толерантна към мотофеста, отколкото в първите му години. Това се дължи и на културата на участниците в събитието…

„България е една от държавите, в които загиват най-много мотористи. Имаме случаи и тази година на наши членове, които са блъснати от автомобили, без да са виновни, заради отнето им предимство. Мотористите не са предпазени от ламарини, те са на колелета, спирачният път е много по-дълъг, реакцията е много по-трудна, защото при едно рязко натискане на спирачка моторът поднася, падаш и не се знае къде ще се удариш. Ние не сме състезатели, обикновено караме моторите си с около 100 км, което е нормално“, обясни Петър Стефанов и призова всички търновци, които имат възможност, да се придвижват из старата столица с моторчета. Това е много по-евтин вариант, няма сини зони, а превозните средства са мобилни, заемат по-малко място и задръстванията ще намалеят. Стефанов бе категоричен, че мотоклубовете в старата столица категорично се разграничават от мотористи, които карат без протектори и екипировка, които правят дрифтове и гонки.

„Това са хора на години доста по-далеч от нас и за съжаление, още не са разбрали, че животът свършва бързо“, коментираха организаторите.

ЗА ДЕСЕТТЕ ГОДИНИ МОТО-РОК ФЕСТЪТ Е ДОНЕСЪЛ БЕЗСПОРНИ ИКОНОМИЧЕСКИ ПОЛЗИ ЗА ВЕЛИКО ТЪРНОВО, коментираха организаторите на въпрос на „Борба“. Те пресметнаха, че за три дни престой средно един моторист с приятелката или съпругата си оставят в старата столица около 300 лв. Това прави стотици хиляди лева оборот в хотели, ресторанти, заведения, магазини и т.н. Освен това събитието почти няма аналог в България и тъй като се посещава от много чужденци, това е безспорна реклама за Велико Търново.

Организаторите коментираха и нашумелите рокери „Нощни вълци“. От личните си впечатления преди пет години на събора в Килифаревския манастир те смятат, че любимите мотористи на руския президент са доста показни и „тежкарски“.

„Здрави момчета, ветерани от войната, но показността е огромна – джипове, оръжия, отцепване на района, все едно беше дошъл самият Путин, а не президент на мотоклуб“, каза Петър Стефанов.

Елена ЧАМУРКОВА

2 коментара за “5000 любители на мотори и твърда музика идват за 10-ото юбилейно издание на „Мото-рок фест Велико Търново”

 • 06.07.2016 в 23:07
  Permalink

  Всичко това – много добре. А няма ли официално обявена програма на събитията по дни и часове? И ако има – защо не я публикувате към статията, за сведение на потенциалните гости от други градове, желаещи да присъстват на мероприятието?

  Отговор
 • 07.07.2016 в 10:02
  Permalink

  От днес трябва да избягам от града!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *