82 четения

Бивш катаджия кметува в Церова кория, село с двама безработни и без нито една кражба

46-годишният Христо Кунчев се гордее с огромното пано, нарисувано от рускиня с пари от дарения в селото

БИВШ ПОЛИЦАЙ, КОЙТО 9 ГОДИНИ Е БИЛ И КАТАДЖИЯ, И КВАРТАЛЕН НА ДОБРИ ДЯЛ И КОЗАРЕВЕЦ, УПРАВЛЯВА РОДНОТО СИ СЕЛО ЦЕРОВА КОРИЯ ПЪРВИ МАНДАТ. В селото има 440 постоянни жители, само двама регистрирани безработни и нито една заявена кражба, откакто кмет е 46-годишният Христо Кунчев.

По професия той е строителен инженер, а после 11 г. е бил военен. След закриване на Сержантското училище постъпил в МВР. Награден е за залавяне на шофьор, опитал да предложи рушвет от 20 лева в Горна Оряховица. Като навършил години за пенсия, напуснал системата и реализирал мечтата си – да стане кмет на родното си село. Опитът от полицията обаче много му помага, но сега вижда и проблемите на общинския служител, а не само на държавния.

Още преди да навърши година на новото си поприще, Христо Кунчев вече има основания за гордост. Освен това отскоро е избран и за председател на местното читалище „Развитие 1883“. Така се учи да носи две дини под една мишница, но въобще не се оплаква, защото като човек на реда е научен да се справя и с невъзможни неща.

Автобусната спирка, която е по-хубава от тези във В. Търново
Автобусната спирка, която е по-хубава от тези във В. Търново

„Сбъднах мечтата за летен празник на селото и направих автобусна спирка без пари, с подръчни материали. Може да изглежда дребно нещо, но бе огромен проблем за селото. Най-после само преди броени дни Церова кория пък се сдоби със свой летен празник – „Шарено пиле Петровско“. Арендаторът Георги Арабаджиев даде 40 печени пилета, благодарение на този човек в селото има работа и нищо не става без неговата помощ”, разказва Христо Кунчев и допълва, че арендаторът бил и пилчар и гледал 7 – 8 хиляди пилета на различни места в региона.

НАЙ-ГОЛЯМОТО ДОКАЗАТЕЛСТВО ЗА ДОБРОТО СЪРЦЕ НА БЕДНИЯ НАШЕНЕЦ ПЪК Е току-що направеното огромно рисувано пано на една от стените на спортния клуб в селото. То е стилизиран модел на част от къщите в Церова кория, но не е точно копие на реалността. Рисувано е от рускинята Албина, омъжена за англичанин, с когото живеят в Драгижево, която за труда си не е взела нито стотинка! Хората от Церова кория пък събрали кой колкото има за консумативи за художничката, а общата сума е била 1500 лева, разказа още кметът и с нескрита гордост показа паното, което е обект на овации от местните жители.

Албина била поканена от чужденците в Церова кория, които се оказаха една голяма общност, която дори си има танцова група „ Радомира интернешънъл“, участвала на празника „Шарено пиле Петровско“ за пръв път пред голяма публика. Един от танцьорите е и 59-годишният холандец Хени, когото срещаме на площада заедно с кмета. Мъжът говори перфектен български, защото е женен за българка и от доста години живее в това село. Хени казва, че сега жена му е безработна, а той се занимава с дистрибуция на холандска техника у нас, от което си изкарва хляба.

НАЙ-ГОЛЕМИЯТ БЮРОКРАТИЧЕН И НАГЛЕД ДРЕБЕН ПРОБЛЕМ ЗА СЕЛОТО СЕ ОКАЗА непочистеното дере, което наводнява моста над него и водата влиза в съседните къщи. Откакто е станал селски първенец, Христо Кунчев ходи ту при областния управител, ту при общинския кмет. След като се оказало, че почистването трябва да направи общината във В. Търново, сформирали междуведомствена комисия. Тя обаче още не се е произнесла кога и кой ще почисти 200 метра дере. Макар че по инвестиционната програма за това били заложени 16 000 лева. Местният арендатор Арабаджиев досега щял да свърши и тази работа, но нямал техника. „Това е първият случай, в който се сблъскам с бюрокрацията у нас, но съм убеден, че ще мога да се справя!“, е категоричен Христо Кунчев.

Макар в селото да има училище, което тези дни бе обявено за защитено и няма да се закрива, както и детска градина, тази година е изплакало само едно бебе, а сватба тук не е вдигана от пет години. Кметът се надява и тази статистика да се промени.

Нели СУКОВА

10 коментара за “Бивш катаджия кметува в Церова кория, село с двама безработни и без нито една кражба

 • 07.07.2016 в 15:15
  Permalink

  Браво на кмета Церова кория е най хубавото село в региона

  Отговор
 • 07.07.2016 в 15:53
  Permalink

  Bravo na kmetai za vsichko koeto pravi za tova prekrasno seltse.

  Отговор
 • 07.07.2016 в 16:21
  Permalink

  Това е трагично. Да се гордееш с една спирка и 40 пилета дарение….относно почистването на дерето ,аз пред един мой имот чистих 70метра на 10метра ширина канавка обрасла с големи диви салкъми и платих 700лева. 200 Метра се чистят с едно JCB за два дена …..кой ще даде 16000 лева за това.

  Отговор
  • 08.07.2016 в 21:31
   Permalink

   Ясно е кой ще ги даде тези 16000лв. – ние.
   Знае се и кой ще ги вземе, и между кои ще ги раздели.
   Машината е смазана, и работи безупречно.

   Отговор
 • 07.07.2016 в 18:31
  Permalink

  В статията повечето написано не отговаря изобщо на истината.

  Отговор
 • 07.07.2016 в 18:37
  Permalink

  А между другото наградата е хубаво нещо, че е заловил някой който му предлага пари, а защо не каже колко пари е взел без да откаже. И някой , за да не си помисли, че нещо шикалкавя ще помоля този, който е написал тези смешки да провери пак дипломата на Христо и да каже наистина ли е строителен инженер! Минал е покрай строителните инженери да знаеш смешко. Завършил е ПЖИ полувисше мой човек и не се е уволнил от сержанското, а от под.58 950 на ЖП-войски. Бил е прост стршинка в КАТ, където го взеха с хиляди връзки и мазнене и лъготене. Така стана и кмет с подкрепата на една политическа сила, която явно ви е спонсор и на вас щом пишете подобни хвалебствия, неотговарящи на истината. А за 2-мата безработни е върха на наглостта. Тотална лъжа!

  Отговор
 • 09.07.2016 в 17:04
  Permalink

  Хубаво написани думи, какво е направил кмета на Церова Кория, но да се гордееш с едно фестивалче и няколко печени пилета, които е дарил някой друг, вместо да ги купи кмета… Мисля, че това не е повод за особена гордост. Госпожо Сукова, Каня Ви на гости в моя дом, като Ви обещавм, че ще Ви дам материал за такава голяма статия, че няма да Ви стигне цялата страница на вестника Ви, който всеки ден преглеждам. Но когато идвате елате с по_стар автомобил, защото движението по моята улица е с особени препятствия: тръни, коприви, високи по два метра, бъзи и какво ли още не. Говоря Ви сериозно…А на мен ми се налага всеки ден, по няколко пъти да ходя до местоработата си в съседното село. Улицат, на която живея няма настилка, тук таме се виждат останки от турския калдаръм, за който кмета ми казва, че това е път. А до колкото аз знам Общината, респ. Кметството са тези, които трябва да прекарат път до жилището ми… Поканих кмета – господин Христо Кунчев да дойде и да види всичко, но той казва няма пари, или това, което ни казваха и кметовете преди него, че на тази улица живее само едно семейство и не може да се прави път или да се асфалтира… В кой век живееш ти бе, госп. Кунчев, вече 20 години чкаме да се направи тази улица, когато течеше предизборната ти кампания ти заяви пред цялото ми семейство, че ако те изберат първо нашата улица ще направиш… Много бързо госп. Сукова го похвалихте кмета ни! Не бързайте! . за да не си помислите, че Ви лъжа, елате в моя дом, хем ще видите по какви улици са принудени хората на Церова Кория да вървят и да пътуват с личните си автомобили.

  Отговор
 • 10.07.2016 в 0:56
  Permalink

  Явно нивото в това село е паднало толкова много, че да си изберат такъв кмет. Всъщност от избирателите нищо не зависеше. Избраха си го неговите хора…

  Отговор
 • 11.07.2016 в 14:27
  Permalink

  А колкото до госпожа Сукова-тя никога не търси друга гледна точка ,както е там по техния етичен кодекс.Който е сърбал попарата и го знае.Тук поне само хвалила,а може и да плюе без доказателства .

  Отговор
 • 12.07.2016 в 2:58
  Permalink

  Kak vse negativno nastroeni komentari sreshtam navsqkude. Ami tozi kmet e ot suvsem skoro, kakvo po-napred da napravi, zashto ne se chudite na predishniq, che nishto ne e napravil za vas?? Vie ne mozhete da ocenite dazhe dobrite namereniq , koito e pokazal s organiziraneto na tozi leten praznik, koeto ne e nikak lesna rabota….Nqma da e zle da gledate po-pozitivno na neshtata, a zashto ne i da zapochnete da pomagate na tozi kmet koy kakto mozhe, vse pak vie zhiveete tam i kakto si organizirate zhivota v seloto , taka i shte si go zhiveete!!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!