18 четения

Болярин обиколи цяла Европа, без да даде и едно евро за нощувка

Вальо Димитров участва в група за взаимни гостувания и приема в дома си приятели от цял свят

ТЪРНОВЕЦ ОБИКОЛИ ЦЯЛА ЕВРОПА, БЕЗ ДА ПОХАРЧИ И ЕДНО ЕВРО ЗА НОЩУВКИ. ПО ВРЕМЕ НА ПЪТУВАНИЯТА СИ ОБАЧЕ ВАЛЕНТИН ДИМИТРОВ НЕ Е СПАЛ НА ПАЛАТКА, нито под открито небе, а в меко легло със завивки. Това станало възможно благодарение на все повече набиращите през последните години популярност пътувания с разменени нощувания. Валентин участва в интернет група, чиито членове си помагат взаимно и се подслоняват при пътувания в чужбина. Нашенецът се записал в групата миналата година през пролетта и досега през дома му вече са преминали около 20 европейски приятели. Сред тях има англичани, испанци, шведи, белгийци, германци и дори двама канадци, извършващи околосветско пътуване, препратени му от негов приятел от Австрия. Повечето от гостите остават за един-два дни в Търново, като по време на престоя им Валентин е техен гид. Той ги развежда из старата част, по Самоводската чаршия и накрая задължително ги качва на Царевец, където им разказва историята на Втората българска държава. А това за него не представлява никаква трудност, тъй като по образование младият мъж е историк и дори е работил няколко месеца като учител по заместване. Съвременното българско училище обаче не успяло да „влезе в кръвта му” и той така и не продължил по просветителското поприще. Завършената във ВТУ специалност обаче сега му е полезна, когато трябва да предаде на гостите си духа, историята и магията на Царевград Търнов.

След като изпрати своите гости, Вальо на свой ред тръгва да пътешества. Тогава ролите се сменят и той на свой ред е посрещнат от своите приятели в чужбина. Боляринът е обиколил два пъти Европа от край до край, като почти няма страна, в която да не е бил поне по веднъж. А в любимите си Италия и Франция е ходил даже по 3 – 4 пъти. И в нито една от европейските държави не е имало издънка при посрещането и осигуряване на безплатните нощувки от приятелите от интернет групата. Във Франция веднъж нощувал на метри от Айфеловата кула, а в Неапол – в кооперация, намираща се точно срещу известната пицария, в която се е снимала самата София Лорен. Освен това за доста голямо изумление на българина се оказало, че неговият неаполитански приятел Марко е син на мафиот от местната камора.

„БРАХ ДОСТА ГОЛЯМ СТРАХ, КАТО РАЗБРАХ ТОВА. ОЩЕ ПОВЕЧЕ, СЛЕД КАТО НА ВЕЧЕРЯТА, ДАДЕНА В МОЯ ЧЕСТ, бащата на Марко ми разказа с най-спокоен глас за честите войни, които се водят тук между клановете, и за убийствата, които се извършват в квартала почти всеки ден. Тук разбрах другото значение на известната фраза: „Виж Неапол и умри!” Едва ли втори път ще приема покана от Южна Италия, без преди това много внимателно да съм проучил домакина си”, смее се Вальо. Сред незабравимите моменти от пътуванията му е и това в Рим и Ватикана, където имал възможността да види отблизо папа Франциск. Е, не могъл да се приближи и да целуне пръстена му или да се снима с него, но и това не е малко. „Бях в Рим и видях папата. Какво повече”, вдига рамене той.

След като вече е обиколил Стария континент, сега Валентин Димитров си е поставил доста по-амбициозната цел да обиколи двете Америки на автостоп и с безплатни нощувки, но подготовката за това ще бъде доста по-дълга. ОТ НЯКОЛКО МЕСЕЦА ТОЙ ТРЕСКАВО ИЗДИРВА В ИНТЕРНЕТ ГРУПИ ЗА РАЗМЕННИ ГОСТУВАНИЯ ОТ ДВАТА КОНТИНЕНТА, в които да се включи и да завърже необходимите за бъдещото си пътуване запознанства и приятелства. Ако нещата се получат, търновецът обмисля в по-далечно бъдеще да извърши и световна обиколка с вдигнат палец и да гостува при бъдещите си приятели от петте континента. А впечатленията и преживяванията си обещава да опише след това в книга.

Иван ГЕОРГИЕВ

Един коментар за “Болярин обиколи цяла Европа, без да даде и едно евро за нощувка

  • 07.07.2016 в 21:23
    Permalink

    http://www.hospitalityclub.org

    И успех. Уебсайтът не изглежда добре, но ще ти свърши работа. Има предложения от целия свят.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!