9 четения

„Леденишките баби” се завърнаха с две награди от фолклорен фестивал

С ПЪРВОТО МЯСТО И ЕДНА СПЕЦИАЛНА НАГРАДА СЕ ВЪРНАХА „ЛЕДЕНИШКИТЕ БАБИ” ОТ НАЦИОНАЛНИЯ ФОЛКЛОРЕН ФЕСТИВАЛ „КЕХЛИБАРЕН ГРОЗД”, който се е провел в с. Лозен. Дамите от женската група с ръководител Михаил Дюлгеров са били най-добри в раздела за автентичен фолклор. Те са се представили с три песни и възстановка на обичая „Годеж в село Леденик“.

Около 1200 изпълнители от цяла България са се състезавали в категориите за автентичен и обработен фолклор във фестивала. „Леденишките баби” са успели да се преборят със силната конкуренция и са се върнали и със златна статуетка за цялостно представяне, и със специалната награда за стилно изпълнение.

15 са жените, които участват в певческата група „Леденишките баби”. 28 души са ангажирани във възстановките на народните обичаи. Сред опитните самодейци има и две двегодишни момчета – Радослав и Ицко, които са истинска атракция където и да отиде групата.

Женската група за автентичен фолклор „Леденишки баби” е създадена през 1970 година. Най-младата „баба” се казва Ивелина Филипова, която тази година е навършила 30. Най-възрастната, която членува в групата, е 82-годишната Марийка Маринова. „Диапазонът на годините е много голям. Гледаме да привлечем и по-млади жени, защото искаме това, което „Леденишките баби” умеят и знаят, да се запази за следващите поколения и остане в историята”, обяснява Радка Маринова, председател на читалището.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!