Наситените мазнини увеличават риска от смърт

Консумацията на трансмазнини или наситени мазнини, като съдържащите се в маслото, е свързана с увеличен риск от смърт, сочат резултатите от широкомащабно американско изследване, цитирани от Франс прес.

Заменянето им с ненаситени мазнини, съдържащи се в зехтина и мазната риба, като например сьомгата, намалява риска от смърт. Заменянето на наситени мазнини, като тези в сланината и червеното месо, с ненаситени мазнини, съдържащи се в зехтина, соята и рапицата, осигурява значим благотворен ефект върху здравето и би трябвало да служи като ключово послание в препоръките за здравословно хранене, отбелязаха авторите на изследването.

„Получените резултати хвърлят светлина върху ефекта от ненаситените мазнини, които са заменили наситени мазнини и трансмазнини“, отбеляза ръководителят на екипа Дун Ван от Харвардския университет.

Изследването продължило 32 години и обхванало над 126 000 участници, които на всеки 2-4 години попълвали въпросници за храненето си, начина си на живот и здравословното си състояние.

Било установено, че трансмазнините са с най-голям негативен ефект върху здравето. Колкото до наситените мазнини, 5-процентното увеличаване на консумацията им е свързано с 8 процента по-голям риск от смърт в сравнение с поглъщането на същия брой калории чрез консумация на храни, съдържащи нишесте. Голямата консумация на ненаситени мазнини пък е свързана с намаляване на риска от смърт с 11-19 процента в сравнение с поглъщането на същия брой калории, които произхождат от храни, съдържащи нишесте. Най-значимият ефект върху смъртността обаче е наблюдаван сред хора, заменили наситените мазнини с ненаситени мастни киселини, най-вече с полиненаситени мазнини, които намаляват нивото на лошия холестерол.

Резултатите от изследването са публикувани в JAMA Internal Medicine.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *