68 четения

ПОЧЕТОХА ЛЕГЕНДА НА БАСКЕТБОЛА. Живко Коларов с купа за цялостен принос към спорта в Поликраище

С купа за цялостен принос към спорта и баскетбола в Поликраище бе изненадан легендарният треньор Живко Коларов. Внук на комита и опълченец, Коларов е отдал повече от 60 години на треньорската дейност. Трофеят му бе връчен от председателя на БК „Росица” Румен Тодоранов и футболния специалист Илия Пендов. Живко Коларов бе почетен и от общинската власт с поздравителен адрес от името на кмета инж. Добромир Добрев.

През далечната 1949 г. в Поликраище седмокласникът Живко Коларов започва да тренира баскетбол под ръководството на треньора Кирил Кушев. През 1954 г. той завършва училище в Полски Тръмбеш и курс за съдия и инструктор по баскетбол. Оттогава до днес пътят му е неразривно свързан с играта в Поликраище. През 1967 г. Живко Коларов става треньор и председател на дружеството в селото. Под него ръководство баскетболните отбори на Поликраище три пъти печелят държавните първенства на селските училища и малките селища. През годините е работил с повече от 1000 млади спортисти. Негови възпитаници са националните състезателки Марина Касакова по хандбал и баскетболните Татяна Млеченкова, Гергана Кушева, Маринела Агаларева. Майката на Георги Иванов – Гонзо – Снежана, става звезда на „Марица“ (Пловдив), но тръгва от Живко Коларов в Поликраище. В продължение на 22 години той е член на УС на СД „Локомотив”. Живко Коларов е не само живата история, но и летописец на спортните успехи в Поликраище.

„Една работа или ще я вършиш със сърце, или по-добре не я започвай изобщо“, разкрива житейската си философия заслужилият деятел на спорта.

Снимка Пламен ИВАНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!