СКАНДАЛ. Заловиха хирург в онкологията със 150 лв. подкуп от оперирана баба

Седмица след полицейската акция прокуратурата води разследване срещу неизвестен за получена облага

70-ГОДИШНА Е БИЛА ОПЕРИРАНА В ОНКОЛОГИЧНИЯ ЦЕНТЪР във В. Търново преди броени дни. След това хирургът ординатор започнал да иска от бабата различни суми за допълнителна интервенция след операцията. Синът давал по 150 лева няколко пъти. Последната „вноска“ била на същата стойност и трябвало да бъде предадена в петък, 1 юли. Ден по-рано на семейството обаче му писнало да го рекетират и алармирало за това в полицията във Велико Търново.

РАНО В ПЕТЪК БАБА Р. ТРЯБВАЛО ДА ДАДЕ ИСКАНИТЕ 150 ЛВ. на лекаря. Парите били описани по номера от полицията при подаване на жалбата от сина на пациентката. Предаването на парите станало в кабинета на доктора. Цивилни полицаи му обяснили, че няма да го оковават с белезници и така да го извеждат от сградата, за да запазят реномето му. Сложили му белезници в колата пред сградата, която била без отличителни знаци „Полиция“. По време на разпита хирургът заявил, че мислел въпросните 150 лева за дадени за почерпка от доволната пациентка. Не можал обаче да обясни общата сума от 600 лева, която до момента на задържането му била дадена от семейството след извършване на оперативната интервенция за отстраняване на рак на гърдата.

„Всичко, което ми казвате, е вярно, но засега не искам да разказвам за нашата драма. Ние сме от Габрово, но потърсихме помощ във В. Търново, защото това е реномирана клиника за такива интервенции”, бе лаконичен вчера синът на потърпевшата.

ШЕСТ ДНИ СЛЕД ПОЛИЦЕЙСКАТА АКЦИЯ ПО ТОЗИ ПОРЕДЕН СКАНДАЛЕН СЛУЧАЙ обвинение срещу лекаря обаче няма. В Окръжна прокуратура е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител за… получаване на облага за свършена работа, която не му се полага! Ако неизвестният извършител по това разследване бъде открит, го чака до две години лишаване от свобода или глоба от 100 до 300 лева.

Огромният законов проблем в поредния известен случай с подкуп за доктор обаче е, че хората, от които зависят нашето здраве и нашият живот, не са длъжностни лица, а подкупът е длъжностно престъпление. Заради това полиция и прокуратура се чувстват безсилни, а синът на баба Р. вчера не искаше да бъде написано името му и да разкаже цялата драма, която е преживяло семейството. Що се отнася до почерпката от благодарност за свършена работа от определени специалисти в своята област, това е традиционна черта на българина и всички го правят. Само дето не всички си подават жалби за искане на подкуп в полицията.

Нели СУКОВА

Б. Р. Името на лекаря редакцията не публикува по понятни съображения.

10 thoughts on “СКАНДАЛ. Заловиха хирург в онкологията със 150 лв. подкуп от оперирана баба

 • 07.07.2016 в 15:19
  Permalink

  И кои са „понятните“ съображения, поради които не публикувате името на рекетьора?!

  Отговор
  • 08.07.2016 в 19:01
   Permalink

   Питайте главния редактор, в такива случаи началниците правят такива редакции …

   Отговор
 • 07.07.2016 в 16:29
  Permalink

  Напишете името защото очерняте другите доктори . И не всички го правят и приемат! Как може да се слагат всички доктори под общ знаменател?

  Отговор
 • 07.07.2016 в 18:36
  Permalink

  Госпожо Сукова, Вие гоните шестдесетте. Въпросната „баба“ е баба на внуците си, по-малко на нас, читателите, и най-малко на Вас. Как не Ви е неудобно!

  Отговор
 • 07.07.2016 в 19:40
  Permalink

  Ами може да си е платил и той за да не му публикуват името.То ще се разчуе!Бъдете сигурни.При докторите няма скрито – покрито, все някой ще каже на друг ,а той на друг и айдааааа…..!

  Отговор
  • 08.07.2016 в 19:03
   Permalink

   Да бе ,кой ще си плати да го резилят ?!

   Отговор
 • 07.07.2016 в 21:36
  Permalink

  д-р П….в ,който караше Порше Каен и Mерцедес S класа ! Точно него ли ще криете?На всеки пациент гледа като 50-100-…1000….и т.н лв.

  Отговор
 • 08.07.2016 в 12:27
  Permalink

  Да се върнем на заглавието. То е като в Блиц. В какво е скандалът: в това, че е заловен лекар с подкуп или в това, че е заловен с подкуп само от 150 лв. Според мен първото не е скандално – то е ежедневна практика и не е нещо ново. Второто е скандално – че са само 150 лв. Така сваля мизата. на другите доктори. Много ниско падат братята лекари. Защо? Вземайте по хилядарки докато не остане от кого да вземате. След това ще вземате дядовия! Срам нямате! И като е толкова ербап защо го отвеждат тайно? Защо не му пишете името, да го знаят всички и да ходят при него с по 150 лв. ?

  Отговор
 • 08.07.2016 в 18:53
  Permalink

  Чета и се чудя на тези тъй наречени коментари . Как да се напише името,като изрично е посочено,че прокуратурата отказва да повдигне обвинение и води разследване срещу НЕИЗВЕСТЕН ?И точно това е скандалното ! Освен това аз познавам авторката и не знам да отива към шейсетте ! Пък изнудваната жена като е на 70 г. е баба по възраст и не само на внуците си ,защото може да няма такива.И всъщност не разбрах каква връзка има авторката, бабата и другите ваши простотии Елизабета или която и да сте.Като сте толкова отворена пишете вие статии, всеки може да опита и после да критикува ……………

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *