12 четения

Физическата активност е с по-благотворен ефект при хората, които са с влошено здраве

Ползата от физическата активност е по-голяма за онези, които са с ниско фитнес ниво, сочат резултатите от изследване на учени от университета на Глазгоу, съобщи сайтът glasgow.ac.uk.

То обхванало близо 500 000 участници. Учените констатирали, че ползата от физическата активност, свързана с намален риск от смърт и сърдечни болести, е по-голяма за онези, които са с ниско фитнес ниво или слабо ръкостискане. Резултатите показали, че участниците, които са с високо фитнес ниво, са с по-малък риск от смърт и сърдечносъдови болести, независимо дали нивото на физическата им активност е високо или ниско.

Известно е, че високото фитнес ниво, изразяващо се в доставяне на нужното количество кислород в мускулите, за да функционират добре, и високото ниво на издръжливост са свързани с намален риск от смърт.

Сегашните препоръки гласят, че възрастните трябва да извършват 150-минутни умерени или 75-минутни усилени физически упражнения седмично. „Искахме да разберем дали фитнес нивото или силата на ръкостискането на участник влияе върху ефекта от физическата активност върху риска от смърт и сърдечносъдови болести – заяви д-р Джейсън Гил от Института по сърдечносъдови и медицински науки към университета. – Резултатите разкриват, че ползата от физическата активност е далеч по-голяма за онези, които са с ниско фитнес ниво или слабо ръкостискане. Участниците с високо фитнес ниво или силно ръкостискане са с по-малък риск, независимо дали нивото на физическата им активност е високо или ниско.“

Резултатите от изследването са публикувани в European Heart Journal.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!