8 четения

70% от социалистите в областта искат партията им да се яви в коалиция за президентските избори

Най-желани партньорите от „БСП лява България“, след това са АБВ, но без Първанов и Калфин

70% ОТ АКТИВИСТИТЕ НА БСП ВЪВ ВЕЛИКОТЪРНОВСКА ОБЛАСТ ЖЕЛАЯТ ПАРТИЯТА ИМ ДА СЕ ЯВИ В КОАЛИЦИЯ НА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ПРЕЗИДЕНТСКИ ИЗБОРИ. Това става ясно от общопартийното национално допитване по темата, чиито резултати от десетте общински структури бяха представени на пресконференция вчера от областния председател Валентин Ламбев, члена на Изпълнителното бюро Весела Лечева и шефовете на местните структури. Резултатите от референдума в областта се припокриват почти изцяло с националните, те са представителни, защото в него бюлетина са пуснали 70% от социалистите в региона, което е 2750 души от имащите около 4000 право на глас. Активността е различна в отделните общини, като тя варира от 50% до 97,5%, посочи Ламбев. Той уточни, че на първия въпрос – как БСП да участва в президентския вот, едва 24% искат самостоятелно участие, 6% подкрепят опцията за независим кандидат и 1% – за подкрепа на кандидат на друга партия.

Не са изненадващи и резултатите от втория въпрос – с кои партии в коалиция БСП да се яви на изборите, посочи още областният председател. Тук 90% от социалистите посочват, че партията трябва да участва в коалиция във формата „БСП лява България“, който е съставен от 13 формации. Сред тях са две социалдемократически партии, една комунистическа, ЗНС „Ал. Стамболийски“, ПК „Екогласност“ и т.н.

Коалиция с АБВ искат 59% от социалистите в областта, а с „Движение 21“ желание за общи действия заявяват 21%. За съюз с ВМРО се обявяват 37%, с друга партия или организация, без да се конкретизира също толкова, а за общи действия с НФСБ настояват 23%. Най-малко, едва 11% от социалистите в региона, са посочили коалиция за президентските избори с ДПС, като освен тази формация повече негативни, отколкото позитивни отговори членовете на БСП дават още за „Атака” и НФСБ.

До края на този месец предстоят заседания на общинските конференции, които вече поименно ще номинират кандидатите за президент и вицепрезидент, поясни областният лидер. Той изрази надежда, че кандидатпрезидентската двойка ще бъде обявена на традиционния събор на БСП на Бузлуджа, който тази година ще се проведе на 30 юли.

„ДОПИТВАНЕТО Е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО УСПЕШЕН ДЕМОКРАТИЧЕН АКТ НА БСП, КОИТО Я ПОСТАВЯ НА ПЪРВО МЯСТО СРЕД СИСТЕМНИТЕ ПАРТИИ“, посочи Весела Лечева. Според нея резултатите са категорични, а хората са дали мандат на партийното ръководство да преговаря с формациите, събрали най-много проценти.

„Резултатите показват ясна заявка за широка коалиция, която да се противопостави на модела и режима на ГЕРБ, който бе олицетворен и от мандата на президента Росен Плевнелиев. Поне в тази посока мога да кажа, че ние отсега знаем какъв не трябва да бъде българският президент. Винаги сме заявявали, че да падаш на колене пред големите, като Русия и САЩ, не ти дава възможност за успех, а поставя в унизително положение теб и целия български народ. Българският президент трябва да защитава националните интереси, а да не разделя нацията. Да отговоря най-вече на обществените настроения и очаквания на хората за обединение на нацията и защита на националните интереси“, посочи още Лечева. Тя подчерта, че активистите на БСП подкрепят коалиция с АБВ под условието кандидатът на левицата да не е нито Георги Първанов, нито Ивайло Калфин. Това, по думите на Весела Лечева, е желанието на 90% от социалистите, които, макар че са попълвали анкетите без имена, са коментирали възможните хипотези на заседания в основните си партийни организации преди вътрешния референдум.

„Така както БСП намери сили да избере свое ново ръководство и да тръгне по пътя на реформите и на промените, така и АБВ би следвало да намерят сили в себе си да продължат напред начисто“, препоръча областният председател. Лечева допълни, че най-сериозният аргумент срещу Първанов и Калфин е участието им в правителството на ГЕРБ, чиято политика БСП отрича и дори счита за особено вредна в последната година заради неслучващите се реформи, загубата на обществено време и енергия. Тя обаче призна, че социалистите усещат АБВ и „Движение 21“ като част от БСП – общ формат с общ генезис, и затова те са припознати като най-логичните естествени партньори за бъдещи действия по отношение на президентските избори и след това на предсрочните парламентарни. Лечева информира още, че червените готвят платформата си за президентския вот, която ще представят след седмица по време на преговорите, които вече започнаха първо във формата на „БСП лява България“, а после и с останалите формации.

Елена ЧАМУРКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *