8 четения

Археолози откриха монети и украшения от 14-и век край брега на р. Москва

Монети от епохата на руските князе и Златната орда, украшения, фрагменти от везни и тежести за везни бяха открити при разкопки по крайбрежието на река Москва в руската столица, предаде ТАСС. Както се съобщава на сайта на столичното кметство, находките свидетелстват, че в района преди 7 века е имало нелегален пазар.
„В древността търговия се е извършвала на това крайбрежие на река Москва, което не влизало в пределите на града – заяви главният археолог на Москва Леонид Кондрашов. – Пазарът бил нелегален. Стоките се продавали, без да се влиза в града, за да не се плаща мито. Близо до пазара имало кръстовище. По-късно, през 17-и век пазарната търговия била пренесена на другия бряг.“
В район с площ около 300 кв. м са открити над 100 артефакта. Голяма част от находките са монети. Най-древните от тях датират от 14-и и15-и век, а най-късните – от епохата на Петър Първи. Сред най-интересните от нумизматична гледна точка находки са руски средновековни монети от 14-15 век, най-древните от които са изсечени при управлението на княз Василий Първи, сина на Дмитрий Донски, монети, изсечени през епохата на Златната орда, като най-древните от тях са медна монета, изсечена около 1340 г., и сребърен дирхам, който е изсечен към 1370 г. и е послужил за създаване на православен кръст.
Освен на монети, археолозите попаднали на фрагменти от везни и тежести за везни. Всички находки в момента се изследват от специалисти и в бъдеще ще бъдат предоставени на Музея на Москва.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!