10 четения

Броени дни остават до първо класиране в Стопанската академия

БРОЕНИ ДНИ ОСТАВАТ ДО ОБЯВЯВАНЕ НА РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ПЪРВО КЛАСИРАНЕ ЗА КАНДИДАТСТВАЛИТЕ В ОБРАЗОВАТЕЛНО-КВАЛИФИКАЦИОННАТА СТЕПЕН „БАКАЛАВЪР“ в Стопанска академия „Димитър А. Ценов“, което ще ги превърне в част от 81-вия випуск на висшето училище в Свищов. Запазва се тенденцията за по-бързо изчерпване на квотата за студенти в задочна форма на обучение спрямо редовната. В голямата си част кандидат-студентите в СА „Димитър А. Ценов“ – Свищов, и техните родители не скриват задоволството от размера на семестриалните такси за обучение – те са едни от най-ниските предлагани от университетите в страната, което прави образованието изключително достъпно, ненатоварващо семейните бюджети, особено в нелеката социално-икономическа ситуация у нас. Редовните студенти плащат 190 лв., а задочните – 170 лв. Двойни са размерите на тези такси (380 лв./340 лв.) за предоставената от Министерството на образованието и науката през новата учебна година възможност за обучение срещу заплащане.

Всички кандидат-студенти останаха приятно изненадани и от социалния пакет, който Стопанската академия им предложи, включващ настаняване за всеки приет студент в студентско общежитие при месечен наем, вариращ от 40 до 65 лева; настаняване в стаи с две легла в напълно обновени и разполагащи със самостоятелни електромери и санитарни възли, както и всички необходими удобства; гарантирана сигурност за студентите под формата на денонощна охрана и поддържан пропускателен режим; дотирано от държавата столово хранене; наличие на безплатно интернет покритие в общите части на безжична интернет връзка; безплатен охраняем паркинг; локация в изключителна близост до спортния комплекс на висшето училище (разполагащ с тенискортове, плувен басейн, футболно, волейболно, хандбално и баскетболно игрище), редица търговски обекти, заведения за хранене, местни атракциони, учебните корпуси и Ректората на СА „Димитър А. Ценов“, позиционирани в идеалния център на града.

Разнообразни са и опциите за кандидатстване в свищовската Алма матер. Най-много са кандидат-студентите, които кандидатстват с оценка от държавен зрелостен изпит. Втората опция, която си избират тазгодишните зрелостници, е след успешно положен в академията кандидатстудентски изпит по математика, икономика, икономическа география на България или чужд език – английски, немски, френски, руски или испански език. Последните две ежемесечни изпитни сесии са на 23 юли и на 27 август от 13:00 часа. Има и първокурсници, които са приети с оценка от национални и международни олимпиади. Кандидат-студентите, лауреати на национални и международни олимпиади, завършващи средно образование в годината, в която се провежда олимпиадата, носители на медали от световни и европейски първенства, се приемат без конкурсен изпит. Предоставена е и възможност за участване в класирането чрез пренесена оценка от успешно положен кандидатстудентски изпит в друго висше училище.

Резултатите от второто класиране ще бъдат обявени на 18 юли, а записването на приетите е в периода 18 – 21 юли 2016 г. Третото класиране ще е готово на 22 юли, а записването е в периода 22, 23, 25 и 26 юли 2016 г.

Новозаписаните студенти ще стартират своето обучение с нови учебни планове и програми, хармонизирани освен с родното законодателство, но и с потребностите на бизнеса и изискванията, налагани от него на трудовия пазар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!