4 четения

Велико Търново отбеляза 139 години от освобождението си

С ВОЕНЕН РИТУАЛ И ПОДНАСЯНЕ НА ВЕНЦИ В ЗНАК НА ПРИЗНАТЕЛНОСТ ПРЕД БЮСТА НА ГЕНЕРАЛ ГУРКО, паметната плоча на загиналите за свободата и пред паметника „Майка България” търновци почетоха вчера 139-ата годишнина от освобождението на старата столица.

На 7 юли 1877 г. войските на генерал Гурко и българските герои опълченци отхвърлят близо петвековното османско владичество, а историческата столица на България отново е свободна, припомни в словото си кметът Даниел Панов. Той подчерта, че пътят към свободата е отвоюван от великотърновци с множество въстания и бунтове, а 7 юли символизира надеждите, мечтите и стремежите на поколения българи Отечеството отново да бъде част от картата на Европа.

„Освобождението на Търново поставя началото на един забележителен политически, държавнически и духовен процес, който води до възстановяването на Третата българска държава. Огромна и водеща е ролята на старата столица в строителството на Нова България, в утвърждаването на българската духовност и идентичност. Великотърновци доказват, че българският народ свято и ревностно пази своите традиции, но в същото време принадлежи на европейската култура и цивилизация”, каза още Даниел Панов.

Годишнината от освобождението уважиха областният управител проф. Пенчо Пенчев, зам.-кметът Ганчо Карабаджаков, председателят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов, вицеконсулът на Руската федерация Алим Жаманов, представители на различни институции, университети и училища, жители и гости на града.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!