23 четения

В Свищов забраниха за година продажбите на общински жилища

Свищовските общински съветници наложиха забрана за продажбите на общински жилища в период от една година, решението бе взето на редовното заседание на местния парламент.

Мораториумът е върху продажбите на апартаменти на техните наематели, които отговарят на условията по член 41 от Наредбата за условията и реда за управление и разпореждане с общински жилищен фонд. Става въпрос за хора, които са изрядни във взаимоотношенията си с общината и са настанени повече от пет години в жилището, което искат да закупят.

Мотивите към предложението от страна на общинската управа е, че през последните години общината не е придобила собственост върху новопостроени жилища. В същото време са извършени продажби от съществуващия жилфонд. При намаляване броя на общинските жилища общината няма да може да предоставя такива на крайно нуждаещи се, е другата причина за наложената забрана на сделките. Едногодишната забрана е от датата на влизане на решението в сила.

Съветници от всички групи в местния парламент изразиха принципната си подкрепа на предложението. Бе направено предложение срокът на забраната да е шест месеца, но предложението не бе прието. Преди гласуването на забраната общинарите дадоха съгласие да бъдат продадени две жилища, собственост на общината. Едното е на ул. «Плевенско шосе и се продава на неговия наемател, който е настанен в него от 1984 г., за 14 150 лв. без ДДС. Вторият апартамент е на ул. „Стоян Ников и се продава на наемател, настанен в него от 1992 г., за 12 850 лв.

Александър ШАБОВ

Един коментар за “В Свищов забраниха за година продажбите на общински жилища

  • 08.07.2016 в 13:44
    Permalink

    Не виждам кой би искал вече да дойде в Свищов, че чак да се наложи жилище да му дадат, но навярно някъде от кадрите в селата може.
    Те са на ход.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!