33 четения

Невероятно, но факт. 2428 обгазени преди 5 г. жители на Дебелец вземат по 450 лв. от застраховател, без да водят дела

Адв. Ирена Стасинопулу: „Подписахме споразумение, което е прецедент и се случва за пръв път у нас“

2428 ЖИТЕЛИ НА ДЕБЕЛЕЦ ЩЕ ПОЛУЧАТ ПО 450 ЛЕВА, БЕЗ ДА ВОДЯТ СЪДЕБНИ ДЕЛА срещу Националното бюро на българските автомобилни застрахователи у нас, съобщи вчера адв. Ирена Стасинопулу, която е пълномощник на хората и обществен защитник. Самата тя също е от Дебелец и пое каузата още през 2011 г., когато градът бе обгазен от цистерна със стирол и евакуиран.

„…На 6 юли в София подписахме споразумение, което е прецедент у нас, между тези хора и бюрото. Предстоят технически подробности, след което всички ще получат по 450 лева, без да водят съдебни дела. Това трябва да се случи в рамките на два месеца”, поясни адвокат Стасинопулу. Застрахователят е приел споразумението, защото всички заведени преди това съдебни дела от жители на Дебелец бяха спечелени от тях и решенията влязоха в сила още м.г., а хората получиха по 500 лева плюс лихви. За да си спести дълъг съдебен процес по казус със съдебна практика, застрахователят е приел споразумението, което у нас почти никога не се случва. Особено за толкова много хора и такава сериозна сума, която всъщност се плаща от чуждата страна, където е застрахован автомобилът, причинил съответния инцидент.

59 ДЕЛА БЯХА СПЕЧЕЛЕНИ ПРЕДИ ТОВА ОТ 350 ОБГАЗЕНИ ЖИТЕЛИ НА ДЕБЕЛЕЦ. Съдебната сага първо тръгна във Великотърновския районен съд, който обаче попари надеждите на хората и отхвърли исковете им. После Окръжният съд реши точно обратното, че хората имат право на обезщетение и то трябва да се плати от Националното бюро на българските автомобилни застрахователи, което представлява у нас чуждестранните шофьори с гражданска отговорност и зелена карта. Въпросното бюро пък ще си вземе парите от турския застраховател, при когото е била направена застраховката по време на инцидента.

САМИЯТ ТУРСКИ ПРЕВОЗВАЧ ЮМЕР ВАР БЕ ОСЪДЕН НА 10 МЕСЕЦА УСЛОВНО С 5000 ЛЕВА ГЛОБА ОТ БЪЛГАРСКИЯ СЪД СЛЕД СПОРАЗУМЕНИЕ. 45-годишният водач обърна 20-тонна цистерна с отровното вещество и замърси района край Дебелец. Той превозваше стирол от Турция за Румъния, но катастрофира в дере на река Белица на 11 юли 2011 г.

Нели СУКОВА

Един коментар за “Невероятно, но факт. 2428 обгазени преди 5 г. жители на Дебелец вземат по 450 лв. от застраховател, без да водят дела

  • 08.07.2016 в 19:05
    Permalink

    Браво, дори не мога да повярвам,но наистина е истина ! У нас имало и справедливост ……

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!