5 четения

Парчета плат от „Плаващите кейове“ вече се продават в интернет

Парченца от жълто-оранжевия плат, с който бяха застлани „Плаващите кейове“ на българския творец Кристо, вече могат да се купят в интернет, пише швейцарският сайт Ер Те Ес.
Карета от плата се появиха в сайта за интернет търговия иБей. Там те се предлагат на цена между 10 и 20 швейцарски франка. В същия сайт парченце плат, придружавано от чифт оранжеви чорапи, които се продаваха на сергиите със сувенири на остров Монте Изола през двете седмици на инсталацията на Кристо, се предлагат срещу скромната цена от 1000 швейцарски франка.
Кристо беше обещал, че след края на „Плаващите кейове“ те ще бъдат напълно демонтирани, а полиетиленовите кубове и платът, от който бяха изградени, ще бъдат изцяло рециклирани. Операцията по демонтирането започна в понеделник, ден след закриване на инсталацията. Сега от кейовете в езерото Изео са останали само пътеките от бели кубове. Платът вече е махнат. Операцията ще продължи три месеца. Както самият Кристо каза, езерото Изео ще бъде оставено в същия вид, в който е било преди инсталацията, защото това е приоритетът на екипа, работил по проекта.
След рециклирането материалите от „Плаващите кейове“ ще бъдат използвани повторно за най-различни цели.
По време на двете седмици на инсталацията посетители получаваха напълно безплатно малки квадратни парчета от оранжевия плат от служители от проекта на Кристо. Целият проект на твореца беше финансиран изцяло от него и посещението на „Плаващите кейове“ беше напълно безплатно. Кейовете бяха съставени от 100 000 квадратни метра плат и от 220 000 полиетиленови куба. Те свързваха в езерото Изео крайбрежното градче Сулцано с остров Монте Изола и остров Сан Паоло.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!