13 четения

Търновският театър отбелязва 260-годишнината на Моцарт с концерт в лапидариума

Солистите Мария Павлова (сопран), Доротея Доротеева (сопран) и Иво Йорданов (баритон) заедно с оркестъра на Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов” участват в концерта „Моцарт за Моцарт”. Той е днес от 20 часа в лапидариума на Археологическия музей във Велико Търново. Гост-диригент на спектакъла е Георги Патриков, а водещ ще бъде Снежина Врангова-Петкова. Фрагментите от най-обичаните произведения на световния гений ще звучат на фона на откъси от подбрани писма на композитора.

Концертът на търновския театър е посветен на 260-годишнината от рождението на Волфганг Амадеус Моцарт. Той ще бъде представен и в Габрово на 26 юли.

Симфонични и оперни шедьоври на композитора ще звучат в лапидариума. Концертът се състои от две части, а в него са включени фрагменти от произведения от всички музикални жанрове, в които Моцарт твори. Програмата започва със серенадата „Малка нощна музика”. Следва Симфония N 29, в която са събрани всички изразни средства на симфонизма, използвани от Моцарт. Във втората част гостите ще се насладят на откъси от любими заглавия – арии от „Дон Жуан” и „Така правят всички”, увертюрите към „Сватбата на Фигаро” и „Отвличане от Сарая”. На финала ще звучи един от най-популярните оперни дуети – този на Дон Жуан и Церлина.

Откъси от писма, които се отнасят до произведенията, включени в програмата на концерта, ще има възможност да чуе публиката. Те са подбрани от музиковеда доц. д-р Снежина Врангова-Петкова, която е хормайстор в МДТ и преподавател в Националната музикална академия „Панчо Владигеров” в София. Тя разказа, че писмата на Моцарт, преведени на български език и публикувани в сп. „Музикални хоризонти”, са около 160. Тя е избрала да включи откъси от откровения до неговия баща и първи учител Леополд Моцарт, до любимата му съпруга Констанца, до високопоставени личности и приятели. В кореспонденцията си композиторът споделя мисли за своето отношение към музиката, публиката и живота. Чрез всеки щрих в писмата нашите гости ще се потопят в света на Моцарт и ще станат част от симбиозата от чувства, които владеят гения в различните произведения, сподели музиковедът.

Концертът „Моцарт за Моцарт” се организира от МДТ съвместно с общината и Регионалния исторически музей във Велико Търново.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!